Ten przepis przygotowałam w czasie gotowania w ramach konkursu kulinarnego dla blogerów, zorganizowanego przez Stowarzyszenie Polska Ekologia.
Udka z kurczaka duszone, to naprawdę prosty i smaczny przepis na obiad.
Tak, jak wspomniałam ten przepis przygotowałam w ramach konkursu, który był częścią projektu „Niepodległa Polska smakuje „. Nasz konkurs odbył się w Krakowie w czasie V Targów Małopolskiej Żywności na Uniwersytecie Rolniczym. Mieliśmy przygotować coś nam się kojarzy z tamtymi czasami.
Gotowałam w ramach konkursu z Anią i Bartkiem, oni szaleli z potrawami w kuchni i oni zajęli we dwójkę pierwsze miejsce, mnie przypadło drugie, bo niestety moje danie podałam po dłuższej chwili od nałożenia jury – ale jak zapewniali smakowało im bardzo. Dobra, koniec gadania czas na przepis.
Udka z kurczaka duszone
- 6 udek z kurczaka
- 1 cebula
- 1 duża marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1/4 kostki masła + 1 łyżka oleju rzepakowego
- natka pietruszki i selera
- 1/4 niedużego selera
- 1 pietruszka
Kluski smażone
- 2 ugotowane ziemniaki
- pieprz, sól do smaku
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
Marchewkę oraz selera i pietruszkę obieramy i kroimy w drobne kawałki, czosnek obieramy i kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej z masłem i obsmażamy na tym nasze udka z kurczaka na rumiano, u mnie to trwało koło 8-10 minut ( kuchenka indukcyjna ). Potem wyciągam udka na talerz, a do naszego tłuszczu dodajemy cebulę i czosnek i delikatnie podsmażamy. Po chwili dodajemy selera, marchewkę i pietruszkę oraz natki ziół oraz ziele angielskie i całość dokładnie przesmażamy. Wtedy dodajemy około 3 szklanek wody, całość zakrywamy i gotujemy przez około 15 minut. Po tym czasie dodajemy nasze udka z kurczaka, zmniejszamy „płomień” i przykrywamy garnek i całość gotujemy około 20 minut. Tyle czasu trzeba żeby udka się udusiły, ja tu jak już wspomniałam piszę jak to robiłam na kuchence indukcyjnej przenośnej, więc w domu to może wyglądać inaczej.
Gdy udka nam się duszą, zabieramy się za kluski . Nasze wcześniej ugotowane ziemniaki, ugniatamy dodajemy do nich sól i pieprz oraz jajko i wyrabiamy na jednolitą masę. Do dłoni nabieramy po łyżce masy i robimy z tego kulki, które obtaczamy w bułce tartej. Lekko je rozpłaszczamy i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Kluski gotowe ? Tak ! no to sprawdzamy udka z kurczaka, wyciągam jedno z nich i delikatnie nożem nacinamy przy kości i sprawdzamy czy jest uduszone.
Sos w którym dusiły się udka, doprawiamy do smaku.
Na talerz wykładamy kluski, warzywa z sosem i układamy na nich udka i gotowe.
Naprawdę pyszne to było danie !