Udon z wędzonym tofu i warzywami w sosie teryiaki

Udon z wędzonym tofu i warzywami w sosie teryiaki.

tofu wedzone przepis

 

Ostatnio staram sie jeść mniej mięsa, staram się, bo szczerze trudno mi to idzie. Od czegoś trzeba zacząć. Tofu lubię, wędzonego jeszcze nie jadłam, więc jak je w Lidlu zobaczyłam to kupiłam i przyszłam, położyłam na stole. Chwila przeglądu co jest z warzyw w domu i do roboty. Do tego makaron udon i jedziemy.

Ten obiad był przygotowany dla dwóch osób i naprawdę połowa takiej porcji jest wystarczająca i wypełniająca : )

 

Udon z wędzonym tofu i warzywami w sosie teryiaki

  • opakowanie tofu wędzonego + 4 łyżki sosu sojowego + 1 cm startego imbiru + 2 plasterki papryki chilli
  • 2 nieduże cebule
  • 1 duży pak choi ( nie masz ? zamień na kapustę pekińską )
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie makaronu udon
  • 4 łyżki sosu teryiaki
  • 1/2 czerwona papryka
  • 1 łyżka soku z limonki
  • olej
  • świeżo mielony pieprz

 

Tofu kroimy w kosteczkę przekładamy do miski i zalewamy sosem sojowym wraz ze strartym imbirem oraz dodajemy plasterki chili. Odstawiamy .

tofu wędzone

Obieramy czosnek i kroimy w plasterki, pak choja kroimy w plasterki, papryke w kostkę, cebulę w kostkę.

Udon gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy na nim czosnek wraz z cebulą, po chwili dodajemy całą zawartość miseczki z tofu, podsmażamy tofu. Po chwili dodajemy paprykę oraz pak choja, dodajemy sos teryiaki. Podduszamy wszystko, na koniec doprawiamy sokiem z limonki. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy czałość.

A gdy zapakujemy do pudełeczka doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

udon z tofu i warzywami

Smacznego !

Dodaj komentarz