Zapiekane avocado z jajkiem.
Fajny pomysł na ciepłe śniadanie to właśnie zapiekane avocado z jajkiem. Pyszne avocado, dodatek cebuli i ziół i pyszne żółtko.
Tak nie jestem fanem jajek, jakiś kilkadziesiąt lat temu nagle odrzuciło mnie od jajek i tak zostało, ale ostatnio coś mi się zmienia i chodzą za mną żółtka takie pyszne płynące. Człowiek się zmienia tak jak i jego upodobania kulinarne.
Do podania tego śniadania, zamiast chleba użyłam paluszki ze słomki ptysiowej pełnej nasion. To nowy produkt firmy Brześć, dlaczego o tym piszę ? Bo zmienili skład słomki i teraz w nich nie znajdziemy utwardzanego tłuszczu i innych paskudnych składników. Znajdziemy za to jajka, olej rzepakowy, nasiona, cukier czy sól. Zdecydowanie lepiej, prawie tak jak w domu ;)
No to zabieramy się za śniadanie.
Zapiekane avocado z jajkiem ( dla 2 osób )
1 avocado
1/2 czerwonej cebuli
łyżka liści pietruszki ( u mnie mrożone )
sól, pieprz
oliwa
2 jajka
do podania słomka ptysiowa z nasionami
Nagrzewamy piekarnik do 150 C.
Avocado kroimy na pół, wyciągamy pestkę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, mieszamy z liśćmi pietruszki, dodajemy łyżeczkę oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Teraz cebulę wkładamy do dziurek po pestce, na to delikatnie wbijamy żółtko. ( Białko odkładamy i możemy zrobić ) . Lekko całość skrapiamy oliwą, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy całość maks 10 minut. Cebula się lekko poddusi pod jajkiem z oliwą. Jajko z góry się zetnie, a w środku zostanie pyszne i płynne ! Podajemy ze słomką ptysiową.
Tak można rozpoczynać dzień, prawda ? Bierzesz słomkę wbijasz w jajko i wyjadasz zawartość avocado, a potem avocado.
Dobrego dnia i dla Ciebie : )
Avokado u nas ostatnio dużo ale w tej wersji jeszcze nie próbowałam.
Już wiem co jutro na śniadanie!
Dzięki