Pojechali na wakacje .. czyli dzieci z Babcią już daleko stąd na wakacjach, więc świętujemy że dolecieli i wszystko jest ok.
Ja uwielbiam makarony i wszystko co włoskie do jedzenia, marzenia o wakacjach we Włoszech też gdzieś mi towarzyszą. A tu Winiary zrobiły mi niespodziankę i zaprosiły do wzięcia udziału w akcji Sosy Italia czyli wykorzystaniu jednego z nowych sosów z makaronem, oj nie trzeba nas było długo namawiać i tak powstała nasza włoska uczta.
Przygotowaniem dania głównego zajął się J.
Sos śmietanowo – pieczarkowy z wołowiną
- 0,5 kg ligawy
- oliwa z oliwek
- pieprz czarny
- sos serowo – pieczarkowy Italia Winiary
- 12% śmietana
- 1 opakowanie tagiatelle ( ugotowany al dente )
Ligawę pokroić na plastry, lekko rozbić, obsypać świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażyć na gorącej oliwie i chwilę poddusić, zalać przygotowanym sosem wg opisu na opakowaniu. Poddusić około 10 minut, dodać śmietanę i jeszcze chwilę poddusić. Podawać z gorącym makaronem ugotowanym al dente.
Do tego przygotowaliśmy najprostszą sałatkę czyli małe mozarelle podane z pomidorkami koktailowymi polane octem balsamicznym.
Ale żeby uczta była ucztą .. muszą być przystawki u nas były aż 2 ! bo nie mogliśmy się zdecydować co wybrać :)
Były warzywa z gorgonzolą :
oraz zapiekane kwiaty cukinii
Przepisy na te potrawy podam w kolejnych dniach. Powiem Wam szczerze do tych dań kieliszek wina, nastrojowa muzyka i relaks gwarantowany.
Aaaa ! przypominam o konkursie, który nawiązuje do kuchni włoskiej :) a nagrody zdecydowanie włoskie. Zapraszam !
ale, ale, ale wspaniałości!
prawdziwa uczta.
Oj, Karmel-itko szczera prawda:)
Cuda kulinarne.U mnie trwają przygotowania do takiego wieczoru-i mam nawet taki sam obrus hi hi
Pozdrawiam
to smacznego !