Węgierska zupa gulaszowa z niespodzianką

Węgierska zupa gulaszowa to jedno z ulubionych dań mojego J. Postanowiłam w ramach konkursu na Durszlaku zrobić mu niespodziankę i przygotować tą zupę trochę inaczej niż On to zwykle robi. Niespodzianka to .. ziemniaczana kołderka przypieczona z żółtym serem.

Węgierska zupa gulaszowa
Węgierska zupa gulaszowa

Węgierska zupa gulaszowa

  • 0,5 kg szynki wieprzowej surowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,75 ml wody
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 1/2 papryki czerwonej – umytej i pokrojonej w paski
  • 1 opakowanie Węgierskiej zupy gulaszowej Winiary
  • 2 ziemniaki + 1/2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżki oleju

Węgierska zupa gulaszowa

Ziemniaki obrać i umyć pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki odcedzić dodać 1/2 łyżeczki masła i zrobić puree.

Szynkę umyć i osuszyć, pokroić w cienkie paski. Obrać cebulę i czosnek, drobno pokroić. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso i obsmażyć, tak aby mięso lekko się przyrumieniło. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać, dodać po chwili proszek z większej części saszetki i dokładnie wymieszać, dodać paprykę, dodać wodę i gotować przez 30 minut aż mięso będzie miękkie. Dodać zawartość małej torebki i wymieszać. Chwilę jeszcze zupę pogotować. Do miseczek przelać zupę na górze położyć łyżką ziemniaki i posypać tartym serem. Zapiec wszystko w piekarniku z opcją grill do zarumienienia sera.

Danie smaczne i pożywne, na szybką kolację w sam raz.

 

Ten przepis bierze udział w akcji:

 

4 myśli na temat “Węgierska zupa gulaszowa z niespodzianką

Możliwość komentowania jest wyłączona.