Tort Pavlova z kremem karmelowym i popcornem – prosty przepis !

Uwielbiam bezy, a Ty ?

Tort Pavlova z kremem karmelowym i popcornem

 

tort-pavlova-krem-karmelowy-popcorn

Tak, zdecydowanie mogę to powiedzieć na głos, że jestem bezoholikiem : ) Tak uwielbiam ten moment chrupania, odłamywania kawałków bezy. I jakoś tak wyszło, że od kiedy mam piekarnik elektryczny mało co wykorzystuję go do innych ciast. Poprostu bezy rządzą. Bezy w postaci tortu bezowego, czy coraz częściej tortu Pavlova.

Tym razem chciałam żeby ten tort był inny, lekko słonawy ale i słodki. Ponieważ przyszedł mi do głowy solony karmel to i pomyślałam o pop cornie. Beza była cudownie chrupiąca po bokach, miękka w środku i do tego ten krem i popcorn chrupiący w zębach. Bosko !

I jeszcze jedno, gdy pokazałam zdjęcie na fb od razu podniosły się głosy, ale piękna a mi się taka nie uda. Nieprawda, też gdyby nie spróbowała jej zrobić bym tak mówiła, ale to naprawdę proste. Pomyśl ile szczęscia i frajdy będzie gdy spróbujesz i się uda, w co naprawdę wierzę ! Podstawą wg mnie jest piekarnik elektryczny, a potem to już idzie !

Zatem do roboty !

Tort Pavlova

  • 6 białek + szczypta soli
  • 30 dkg cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu winnego białego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • papier do pieczenia + ołówek i mały talerz

 

Krem

  • 36% śmietana do kremów małe opakowanie
  • 125 gramów serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżki masy karmelowej z puszki + pół łyżeczki soli
  • 1 opakowanie pop cornu

 

Zaczynamy od piekarnika, ponieważ ubita piana nie powinna stać w cieple. Nastawiamy piekarnika na 110 C.

W metalowej misie ubijamy białka wraz ze szczyptą soli, gdy już białka zaczną wyglądać jak piana, dodajemy po 1 łyżce cukru co kilka obrotów miksera. Gdy dodamy cały cukier piana powinna być błyszcząca, gęsta i sztywna. Wyłączamy mikser, dodajemy ocet i mąkę i delikatnie szpatułką wszystko mieszamy.

Bierzemy formę kładziemy na niej papier do pieczenia, kładziemy talerzyk i obrysowujemy kontur koła. Do tego koła przekładamy naszą pianę. Czym mniejsze koło tym wyższa beza.

Gdy już ją nałożymy łyżką ostrożnie wyciągamy jej brzegi do góry, formując kopiec.

Wstawiamy do piekarnika na 15 minut w 110 C, a potem zmniejszamy grzanie na 100C i 90 minut suszymy bezę nie otwierając piekarnika.

 

Krem najlepiej zrobić zaraz przed podaniem – ubijamy śmietanę z cukrem, gdy już będzie ubita dodajemy mascarpone a po chwili masę karmelową.

 

Na wystudzoną bezę od góry wykładamy popcorn przykrywamy kremem i posypujemy popcornem, możemy też podgrzać 2 łyżki masy i polać nimi z góry popcorn

 

beza-pavlova-przepis