Żeberka w sosie barbecue

Żeberka w sosie barbecue .. uwielbiam, no po prostu uwielbiam i już :)

Ostatnio jedliśmy z J. takie w jednej z krakowskich restauracji, a teraz przyszedł czas na zrobienie domowej wersji.

 

Żeberka w sosie barbecue
Żeberka w sosie barbecue

Żeberka w sosie barbecue

  • 1,5 kg żeberek ( wąskie pasy)
  • 1 koncentrat pomidorowy Pudliszki
  • 1 mała ostra papryczka chili
  • 8 śliwek suszonych [ lub kilka łyżek powideł śliwkowych]
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego ( u mnie śliwkowy)
  • olej
  • łyżka cukru
  • ewent. doprawiamy solą i pieprzem
Żeberka w sosie barbecue
Żeberka w sosie barbecue

Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na łyżce oleju podsmażamy czosnek i cebulę, po chwili dorzucamy pokrojone śliwki. Po chwili dodajemy papryczkę chili, koncentrat pomidorowy, ocet winny oraz łyżkę cukru i wszystko dusimy do połączenia smaków czyli przez około 10 minut.  Próbujemy sosu i ewent. doprawiamy solą i pieprzem.

Żeberka myjemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki. Układamy w misce i zalewamy naszym sosem. Zostawiamy na minimum godzinę.

Żeberka wraz z sosem przekładamy do formy do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 50 – 60 minut.

 

6 myśli na temat “Żeberka w sosie barbecue

Dodaj komentarz