Żeberka w sosie barbecue .. uwielbiam, no po prostu uwielbiam i już :)
Ostatnio jedliśmy z J. takie w jednej z krakowskich restauracji, a teraz przyszedł czas na zrobienie domowej wersji.
Żeberka w sosie barbecue
- 1,5 kg żeberek ( wąskie pasy)
- 1 koncentrat pomidorowy Pudliszki
- 1 mała ostra papryczka chili
- 8 śliwek suszonych [ lub kilka łyżek powideł śliwkowych]
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego ( u mnie śliwkowy)
- olej
- łyżka cukru
- ewent. doprawiamy solą i pieprzem
Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na łyżce oleju podsmażamy czosnek i cebulę, po chwili dorzucamy pokrojone śliwki. Po chwili dodajemy papryczkę chili, koncentrat pomidorowy, ocet winny oraz łyżkę cukru i wszystko dusimy do połączenia smaków czyli przez około 10 minut. Próbujemy sosu i ewent. doprawiamy solą i pieprzem.
Żeberka myjemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki. Układamy w misce i zalewamy naszym sosem. Zostawiamy na minimum godzinę.
Żeberka wraz z sosem przekładamy do formy do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 50 – 60 minut.
Takie pyszności, aż żałuję że Was wczoraj nie odwiedziłam:)
Bardzo smakowite:) …. uwielbiam żeberka:) pozdraiwam
oj Jola ja też i to bardzo :)
i masz czego żałować ;)
ech to jest cos co tygryski lubia najbardziej.
oj, Bernadetta zdecydowanie tak !