Ziemniaki pieczone jak z ogniska

Uwielbiam ziemniaki z ogniska a Ty ?

Ziemniaki pieczone jak z ogniska

ziemniaki-jak-z-ogniska

 

 

Ponieważ na polu za zimno by ognisko palić i by w nim piec ziemniaki – nie ten klimat, prawda ? Zrobiłam ziemniaki takie  z piekarnika. Tak, tak dwie godziny w piekarniku albo i krócej i gotowe pysznem z chrupiącą skórką. Potrzebujemy tylko mąki, odrobinę soli no i chwili czasu.

Możesz też użyć ulubionych ziół, ale one oczywiście zmienią smak ziemniaków.

 

Ziemniaki pieczone jak z ogniska ( dla 5 osób )

  • 15 ziemniaków ( w miarę jednakowej wielkości)
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki soli

 

 

Ziemniaki należy umyć, ale nie obierać ze skórki. W misce mieszamy mąkę i sól.

 

ziemniaki-jak-zrobic

Wilgotne ziemniaki obtaczamy w mące i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

 

ziemniaki-z-piekarnika

Wstawiamy do piekarnika i ustawiamy 200 C i pieczemy przez półtorej do dwóch godzin. Zależy to odmiany ziemniaka, najlepiej sprawdzić czy ziemniaki się upiekły wbijając w nie wykałaczkę. Jak wchodzi bez problemu ziemniaki są gotowe !

 

Ja tak przygotowane ziemniaki podałam do karczku który przygotowałam w wolnowarze, ale sądzę że do sosu czosnkowego też byłyby genialne !