Uwielbiam ziemniaki z ogniska a Ty ?
Ziemniaki pieczone jak z ogniska
Ponieważ na polu za zimno by ognisko palić i by w nim piec ziemniaki – nie ten klimat, prawda ? Zrobiłam ziemniaki takie z piekarnika. Tak, tak dwie godziny w piekarniku albo i krócej i gotowe pysznem z chrupiącą skórką. Potrzebujemy tylko mąki, odrobinę soli no i chwili czasu.
Możesz też użyć ulubionych ziół, ale one oczywiście zmienią smak ziemniaków.
Ziemniaki pieczone jak z ogniska ( dla 5 osób )
- 15 ziemniaków ( w miarę jednakowej wielkości)
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki soli
Ziemniaki należy umyć, ale nie obierać ze skórki. W misce mieszamy mąkę i sól.
Wilgotne ziemniaki obtaczamy w mące i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika i ustawiamy 200 C i pieczemy przez półtorej do dwóch godzin. Zależy to odmiany ziemniaka, najlepiej sprawdzić czy ziemniaki się upiekły wbijając w nie wykałaczkę. Jak wchodzi bez problemu ziemniaki są gotowe !
Ja tak przygotowane ziemniaki podałam do karczku który przygotowałam w wolnowarze, ale sądzę że do sosu czosnkowego też byłyby genialne !