Zupa słodko kwaśna gościła na spotkaniu u Julie, teraz na moim blogu.
Na wstępie kilka rad :) wszystkie przyprawy należy dozować ostrożnie i próbować, bo to przepis bardziej na oko, czyli doprawiana w trakcie przygotowywania.
Zupa słodko – kwaśna ( u mnie bardziej pikantna )
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 20 dkg pieczarek
- 1/2 puszki kukurydzy Pudliszki
- 1/2 papryki czerwonej
- słodko – ostra pasta chili ( w oryg. sos Sambal ) 2 łyżki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej + kilka łyżek zimnej wody
- 1 łyżka cukru
- 0,5 cm plasterek imbiru ( startego)
- 2 łyżki octu
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 3 jajka
- szczypiorek pokrojony drobniutko
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w paseczki wkładamy do garnka i zalewamy wodą ok. 2 l, dodajemy imbir, pieczarki obrane i pokrojone na w miarę małe kawałeczki, kukurydzę odcedzamy ( ja ją przepłukałam wodą ), paprykę czerwoną pokrojoną w drobne paseczki ( kostkę ) gotujemy aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie dodajemy słodko ostrą pastę chili ( lub Sambal), ocet, cukier, sos sojowy i po chwili wlewamy strumyczkiem przy okazji drugą ręką mieszając rozbełtane jajka i wszystko mieszamy. Po chwili wlewamy również delikatnie mąkę ziemniaczaną rozrobioną w kubeczku z wodą i wszystko mieszamy.
Nalewamy do miseczek i posypujemy szczypiorkiem.
To jest to co lubię. Na pewno będę próbował Twojego przepisu.
Pozdrawiam
dziękuję i polecam :)