Zupa słodko kwaśna

Zupa słodko kwaśna gościła na spotkaniu u Julie, teraz na moim blogu.

Na wstępie kilka rad :) wszystkie przyprawy należy dozować ostrożnie i próbować, bo to przepis bardziej na oko, czyli doprawiana w trakcie przygotowywania.

 
Zupa słodko – kwaśna ( u mnie bardziej pikantna )
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 20 dkg pieczarek
  • 1/2 puszki kukurydzy Pudliszki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • słodko – ostra pasta chili ( w oryg. sos Sambal ) 2 łyżki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej + kilka łyżek zimnej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 cm plasterek imbiru ( startego)
  • 2 łyżki octu
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 jajka
  • szczypiorek pokrojony drobniutko
 
zupa słodko kwaśna
 
 
 
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w paseczki wkładamy do garnka i zalewamy wodą ok. 2 l, dodajemy imbir, pieczarki obrane i pokrojone na w miarę małe kawałeczki, kukurydzę odcedzamy ( ja ją przepłukałam wodą ), paprykę czerwoną pokrojoną w drobne paseczki ( kostkę ) gotujemy aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie dodajemy słodko ostrą pastę chili ( lub Sambal), ocet, cukier, sos sojowy i po chwili wlewamy strumyczkiem przy okazji drugą ręką mieszając rozbełtane jajka i wszystko mieszamy. Po chwili wlewamy również delikatnie mąkę ziemniaczaną rozrobioną w kubeczku z wodą i wszystko mieszamy.
 
Nalewamy do miseczek i posypujemy szczypiorkiem.

2 myśli na temat “Zupa słodko kwaśna

Możliwość komentowania jest wyłączona.