Zupa z soczewicy

Zimno za oknem, dni coraz krótsze, brr.. ale żeby przełamać to złe samopoczucie zrobiłam zupę. Zupę z soczewicą.

Do garnka nalałam oliwę na nią wrzuciłam wymieszane w moździerzu i lekko zmiażdżone:

  • 2 łyżki kminu rzymskiego ( dużo, bo uwielbiam)
  • 1 łyżkę curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziarenka pieprzu
  • kawałeczek imbiru surowego drobno posiekanego

przesmażyłam to ale niedługo, na tyle aż puściło zapach.

Dorzuciłam umyte i drobno pokrojone:

  • 1 cebulę
  • białą część od pora
  • 2 mniejsze marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • kawałek dyni ( tak około 20 dkg )
  • selera kawałek
  • 1 czerwoną cebulą
  • 2 małe pomidorki
  • 1 cm kawałek ostrej papryczki chilli

to wszystko razem szybko w miarę wymieszałam, dałam temu chwilę i zalałam całość wodą a po chwili dorzuciłam prawie 25 dkg soczewicy zielonej, tylko wodą opłukaną.

Gotowałam ok. 30 minut, aż soczewica była miękka, ale nie rozpadająca się.

Polecam, ta zupa rozgrzewa i jest przyjemnie pikantna
.