Zapraszam do zapoznanie się z wpisem na temat pysznego żurku
Żurek na zakwasie oj pyszny, ja uwielbiam a Wy ?

Żurek to jedna z ukochanych zup u nas w domu, ja ją robię najprościej jak się da. Lubię jak jest kwaśna, taka zupa na kaca, gęsta i pełna smaku.
Ostatnio z zaprzyjaźnionej firmy Gronpiek dostałam ich naturalny zakwas do żurku, za oknem zimno, wietrznie .. a w domu pytanie co będzie za zupa ? Proszę będzie żurek.
Żurek wg mnie
( porcja dla 5 osób)
- 2 butelki żurku naturalnego Gronpiek
- 40 dkg boczku wędzonego
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżki majeranku
- ziemniaki ugotowane ( 10 sztuk )
- biała kiełbasa 5 szt
- 5 jajek na twardo
Do garnka wlewamy ok. 2 litrów wody. Boczek wędzony kroję w drobną kosteczkę i wrzucam do wody wraz z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i obranymi i pokrojonymi ząbkami czosnku oraz białą kiełbasą, zagotowuję wodę.
Dolewam zawartość butelek z zakwasem z całym płynem i „osadem” i na delikatnym gazie gotuję zupę, co jakiś czas mieszając, pod koniec gotowania dodaję majeranek, mieszam i jeszcze dosłownie minutę gotuję.
Do miseczek daję ziemniaki, pokrojoną w plasterki białą kiełbasę i pokrojone w ćwiartki jajka. Zalewam zupę i gotowe.
Ale przyznam Wam się szczerze, że najbardziej lubię żurek w kubku sam, bez dodatków i taki jadam ja .. a moja rodzina z dodatkami :)
Smacznego !
Wpis powstał we współpracy z firmą Gronpiek.