Żurek na zakwasie pyszny i rozgrzewający

Zapraszam do zapoznanie się z wpisem na temat pysznego żurku 

Żurek na zakwasie oj pyszny, ja uwielbiam a Wy ?

przepis na zurek
przepis na zurek

 

 

Żurek to jedna z ukochanych zup u nas w domu, ja ją robię najprościej jak się da. Lubię jak jest kwaśna, taka zupa na kaca, gęsta i pełna smaku.

Ostatnio z zaprzyjaźnionej firmy Gronpiek dostałam ich naturalny zakwas do żurku, za oknem zimno, wietrznie .. a w domu pytanie co będzie za zupa ? Proszę będzie żurek. 

zurek na zakwasie

Żurek wg mnie

( porcja dla 5 osób) 

  • 2 butelki żurku naturalnego Gronpiek
  • 40 dkg boczku wędzonego 
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżki majeranku 
  • ziemniaki ugotowane ( 10 sztuk ) 
  • biała kiełbasa 5 szt 
  • 5 jajek na twardo

Do garnka wlewamy ok. 2 litrów wody. Boczek wędzony kroję w drobną kosteczkę i wrzucam do wody wraz z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i obranymi i pokrojonymi ząbkami czosnku oraz białą kiełbasą, zagotowuję wodę.

Dolewam zawartość butelek z zakwasem z całym płynem i „osadem” i na delikatnym gazie gotuję zupę, co jakiś czas mieszając, pod koniec gotowania dodaję majeranek, mieszam i jeszcze dosłownie minutę gotuję. 

Do miseczek daję ziemniaki, pokrojoną w plasterki białą kiełbasę i pokrojone w ćwiartki jajka. Zalewam zupę i gotowe. 

Ale przyznam Wam się szczerze, że najbardziej lubię żurek w kubku sam, bez dodatków i taki jadam ja .. a moja rodzina z dodatkami :) 

 

Smacznego ! 

 

Wpis powstał we współpracy z firmą Gronpiek.