Wczoraj pokazałam Wam moje nowe pojemniczki w których zabieram lunch do pracy, miałam emailem kilka pytań o zawartość jednego z nich czyli babeczek. Dzisiaj więc przepis na babeczki jak znajdę czas w czasie weekendu ( i światło !) to zrobię nową porcję i zmienię zdjęcia. Te babeczki rozeszły się szybko i nie zdążyłam zrobić kolejnych zdjęć.
Babeczki waniliowe
( przepis na 24 szt )
- 1 laska wanilii ( opcjonalnie )
- 225 ml masła ( 1 cup – wg angielskiej miary)
- 450 ml cukru ( 2 cup – wg angielskiej miary)
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 675 ml mąki ( 3 cup )
- 1 łyżka proszku do pieczenia Winiary
- 1/2 łyżeczki soli
- 300 ml mleka ( 1 2/3 mleka )
Przecinamy wanilię i wyskrobujemy nasionka przekładamy do miski. ( resztę wanilii do słoiczka zalewamy wódką i powstaje ekstrakt ), dodajemy miękkie masło i cukier i wszystko razem ubijamy. Wbijamy jajka pojedynczo. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy do masy na zmianę z mlekiem ( 3 łyżki mąki i 2 łyżki mleka ). Mieszamy masę. Przekładamy do foremek muffinkowych – do 2/3 wysokości foremki – wyłożonych papierem i pieczemy w 180 C przez 20 -22 minuty.
Ja dołożyłam po pół ptasiego mleczka do każdej babeczki tak w 12 minucie pieczenia. Zaskoczenie pełne było potem bo ptasie mleczko zmieniło i konsystencję i lekko smak. Było pyszne !
( przepis z Best Cakes & Cupcakes – Canadian Living )
Wspaniałe. Uwielbiam aromat wanilii w wypiekach :)
oj, ja też bardzo :)
Lepiej późno niż wcale :D
:)