Ekstrakt z wanilii – domowy przepis

Ekstrakt waniliowy .. ile razy spotykałam się z tymi słowami w przepisach i ciągle myślałam, ale to drogie a rzadko używane …aż kiedyś spotkałam się z przepisem na ekstrakt i od tej pory robię go sama.

Wanilia

Ekstrakt z wanilii

  • 3 laski wanilii
  • 250 ml wódki
  • butelka z zamknięciem

 

Laski wanilii przeciąć wzdłuż, bardzo delikatnie żeby przez przypadek nie usunąć ziarenek. Do wyparzonej, suchej buteleczki włożyć laski wanilii i zalać wódką. Odstawić w ciemne miejsca i zapomnieć o nim .. na co najmniej 4 tygodnie. Ekstrakt po tym czasie jest gotowy do użycia, ale czym dłużej stoi tym będzie lepiej.

(Na zdjęciach ekstrakt 2 dniowy czym dłużej będzie stał tym ciemniejszą będzie miał barwę i mocniejszy aromat. )

Używam go do ciast, ciasteczek i innych słodyczy.

A przy okazji polecam też przepis na Domowy Cukier Waniliowy.

15 myśli na temat “Ekstrakt z wanilii – domowy przepis

  1. Mój ma już jakieś 1,5 roku. Co jakiś czas dorzucam laskę wanilii (już chyba z 15 sztuk tam jest) i dolewam wódki. I jest coraz bardziej aromatyczny i ciemniejszy.

  2. Ja od jakiegoś czasu robię ekstrakt troszkę inaczej. Zamiast wódki używam spirytusu nalewkowego (60%) i na pół litra daję 20 mięsistych i oleistych lasek wanilii. U mnie ekstrakt przed pierwszym użyciem leżakuje 3 miesiące, potrząsam butelką raz na tydzień.

    Spirytus mocniej wyciąga z wanilii smak, i ekstrakt po 3 miesiącach jest czarny i bardzo aromatyczny. Kiedy ekstrakt się kończy (zostaje powiedzmy 1/4 objętości), dolewam spirytusu i dodaję kolejnych 5-7 lasek wanilii i odstawiam na miesiąc, potrząsając 2 razy w tygodniu.

    Może kiedyś będziesz chciała spróbować :)

  3. Pingback: Sernik z bezą

Możliwość komentowania jest wyłączona.