Domowy cukier waniliowy, czyli najprostszy przepis na pyszny dodatek do słodkich wypieków. Od jakiegoś czasu używam tylko takie cukru, podaję go w przepisach, ale szczerze nigdy nie zamieściłam przepisu jak go zrobić :)
Domowy cukier waniliowy
- 0,25 dkg cukru pudru
- 2 laski wanilii Kamis
Cukier przesypać do słoika, laski wanilii wyjąć z opakowania delikatnie przekroić i przełożyć do słoika. Słoik zamknąć i zapomnieć o nim na 7 dni ;) a potem już tylko dodawać do słodkich wypieków wszelakich.
Domowy najlepszy. Innego nie używam już od kilku lat.
Ja też od kilku lat tylko takiego :) chociaż do słoika wrzucam zużyte laski – bez ziarenek i tylko dosypuję cukru i zużyte laski,
to też jest super pomysł :)
A ja wygrzebuję z lasek ziarenka, mieszam z cukrem i do tego dorzucam waniliowe pozostałości. :) Fakt, kto raz spróbuje domowego cukru waniliowego, nigdy nie wróci do tego z torebek. :)
@Nulek
W torebkach jest cukier WANILINOWY, waniliowego nie widziałem od dawna.