Camembert zapiekany z figami

Camembert zapiekany z figami.

zapiekany_camembert_z_figami

Camembert zapiekany z figami.

Kto nie kocha camemberta, zapiekanego i  na ciepło podanego ? No, kto ? Wiem, pewnie ktoś by się znalazł, ale jednak większość z nas jednak go kocha.

J. kupił ostatnio takiego dużego camemberta i cóż było robić ? Trzeba go było upiec, a jako że sezon na figi nadal trwa ( niech trwa jak najdłużej ) to tak też zrobiłam.

Kolacja była zacna ! Naprawdę polecam ten przepis.

 

Camembert zapiekany z figami

  • 1 duży okrągły camembert 
  • 5 fig niedużych
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • miód
  • ew. świeży rozmaryn

+ 1 arkusz papieru do pieczenia

camembert_zapiekany_z_figami

Piekarnik rozgrzałam do 180 C.

Camemberta wyciągamy z pudełka i papieru, przecinamy go w poziomie na pół. Do pudełeczka z którego go wyjęliśmy wkładamy przycięty papier do pieczenia.

Ja arkusz papieru złożyłam na pół, przecięłam go i zgniotłam w rękach ponieważ wtedy prościej go rozłożyć . Wyłożyłam papierem pudełeczka ( górę i dół ) na to położyłam ser.

Figę delikatnie myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy figę na serze, na to dajemy cienko pokrojone plasterki czosnku, oprószamy czarnym pieprzem i układamy po małej

łyżeczce miodu na środku, oprósz lekko świeżym rozmarynem pokrojonym drobno. Wstawiamy do piekarnika, po jakiś dwóch minutach, pędzelkiem rozprowadziłam miód po figach. (miód się lekko rozpuścił pod wpływem ciepła )

Całość piekłam około 10 minut. Podałam z kromeczkami z bagietki, do tego kieliszek czerwonego wytrawnego wina i kolację można zacząć.