Chleb Dukana – chleb, który można jeść na diecie Dukana – kolejny – ale tym razem najbardziej zbliżony smakiem do normalnego chleba :)
Chleb naprawdę bardzo smaczny mimo, że na diecie już nie jestem to chleb zdarza mi się piec.
Przepis Klary – znaleziony na pewnym forum
( wklejam z innego forum )
PRZEPIS:
Składniki/na 3 chlebki z foremek 30×12,dwa do konsumpcji,jeden
zamrażam/
- 4szklanki otrąb owsianych
- 2szklanki otrąb pszennych
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 2 serki wiejskie lekkie z Piątnicy/0% tł.,każdy po 250gr/
- 8 jajek/białka należy ubić na pianę/
- O,5l maslanki niskotłuszczowej
- 1 łyżka soli
- 1 i 1/3 torebki proszku do pieczenia (takiego na 1kg mąki)
- po 1 łyżce suszonego kopru,tymianku,czosnku niedźwiedziego i
- suszonych pomidorów z bazylią/kamis/
- 1 łyżeczka kminku/dla lubiących kminek/
Jeżeli ktoś nie ma czosnku niedźwiedziego,to moża dodać łyżeczkę czosnku suszonego,lub 3-4 duże wyciśnięte ząbki czosnku. Wszystkie suche składniki należy dokładnie wymieszać,ser rozgnieść i wymieszać z żółtkami,dodać z maślanką/najpierw 3/3 maślanki,potem
resztę porcjami,zeby ciasto nie było lejące.Całość wymieszać i dodać pianę z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszać.Wyłożyć foremki papierem do pieczenia/inaczej chlebki się przykleją-
sprawdziłam/.Foremki wstawiam do częściowo rozgrzanego piekarnika i od chwili uzyskania temp. 200-220 stopni piekę godzinę i 20-30 minut.Przygotowanie ciasta zajmuje 15 minut.
