Zakwas na barszcz czerwony – jeszcze zdążysz :)

Zakwas na barszcz czerwony to prosty sposób na przygotowanie swojej własnej podstawy do barszczu. Ostatnio spotkałam się z butelkowanym barszczem czerwonym, który już zawierał .. glutaminian sodu .. po co nie wiem…wolę więc przygotowywać swój własny zakwas do czego i Was zachęcam. Jeśli postawicie go dzisiaj / jutro zdążycie z własnym barszczem na Wigilię.

 

BAR

Zakwas na barszcz czerwony

  • 3 kg buraków czerwonych
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kilka ząbków czosnku
  • seler nieduży
  • woda przegotowana letnia – tyle by zakryła warzywa
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 kromka chleba żytniego ( najlepiej)

BARSZCZYK

( ja całość mam w dwóch słojach to jest mniejszy ;) )

Buraki, marchewkę, pietruszkę, selera, czosnek obieramy i kroimy w średniej wielkości kawałki. Układamy w słoju ( glinianym garnku ) dodajemy pozostałe składniki i zalewamy wodą i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce.
Wszystko razem bardzo ładnie się ukisi. A co potem to już niedługo jak tylko mój zakwas będzie gotowy. Obiecuję wpis najpóźniej w sobotę :) Tak abyśmy wszyscy razem zdążyli z barszczem.

 

 

 

3 myśli na temat “Zakwas na barszcz czerwony – jeszcze zdążysz :)

Dodaj komentarz