Uwielbiasz pyszne desery ? To wyobraź sobie bezę, słodką bitą śmietaną i lemon curd czyli cytrynowy krem, zapraszam po przepis.
Eton Mess i lemon curd – połączenie genialne.
Eton Mess czyli bałagan z Eton – pyszny deser który powstaje z pokruszonych bez. Czyli jak nam beza nie wyjdzie piękna, tylko zacznie się łamać gdy będziemy wyjmować ją z piekarnika. Nie boimy się tego że będzie mess czyli bałagan tylko przerabiamy ją właśnie w ten deser. Tak było z moją bezą, w piekarniku wyglądała pięknie, ale gdy tylko ruszyłam blachą zaczęła się kruszyć. Kruszyć przy uciesze mojego syna, że jak się kruszy to można jeść od razu :))
Ale tym razem miałam inny plan .. szybki plan, bo goście na śniadanie wielkanocne już jechali.
Wyjęłam małe słoiczki * ( to są słoiczki w których możesz kupić jogurt w Biedronce, jogurt zjadasz a słoiczek zostaje :) ) i się zaczęło.
*Zamiast słoiczka możesz użyć małych lub dużych szklanek, pucharków do lodów :)
Eton Mess i lemon curd
Beza
- 4 białka + szczypta soli
- 15 dkg cukru
- 1 łyżeczkę octu winnego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli, gdy piana będzie błyszcząca powoli nadal ubijając dodajemy cukier po łyżce, na koniec dodajemy ocet winny i po chwili mąkę kukurydzianą.
Tak ubite białka przekładamy na przygotowany papier do pieczenia i pieczemy 10 minut w 120 C i 50 minut w 100 C.
Lemon curd
- 4 cytryny ( wyparzone i wyszorowane )
- 15 dkg cukru pudru
- 100 gram masła 82%
Cytryny wyparzone i porządnie wyszorowane – nie chcemy chemii w naszym jedzeniu, Skórkę delikatnie ścieramy z cytryn zesterem lub na tarce do warzyw ( najmniejsze oczka ). Potem wyciskamy sok z cytryn.
Do miski metalowej przekładamy skórkę oraz wyciśnięty sok z cytryn, dosypujemy i w kąpieli wodnej ( większy garnek z wodą a na nim stawiamy metalową miskę z sokiem ).
Gdy woda w garnku zacznie się podgrzewać, ciepło zacznie ogrzewać naszą metalową miskę, mieszamy sok z cukrem aż cukier się rozpuści, dodajemy masło w mniejszych kawałeczka i całość mieszamy, aż nasz lemon curd zgęstnieje.
Całość u mnie trwała około 20 minut. Gotowe.
Lemon curd zostawiamy w misce do wystygnięcia.
Bita śmietana
- 36% śmietana
- 10 dkg cukru
Śmietanę ubić z cukrem na bitą śmietanę.
Złożenie deseru :)
Bierzemy słoiczek na dno wkruszamy, ale w nie za małych kawałkach bezę, na to łyżeczka lemon curdu, potem bita śmietana, potem beza i tak do zapełnienia słoiczka. I gotowe :)
Inne przepisy na bezy – kliknij TU
Jedna myśl na temat “Eton Mess i lemon curd – połączenie genialne !”
Możliwość komentowania jest wyłączona.