Gulasz w kociołku czyli danie na imprezę :)

Gulasz w kociołku powstał z okazji spotkania kilku osób u mnie na podwórku :) Zimno było, nie zapowiadało się wręcz żeby miało się zmienić. Postanowiliśmy więc rozpalić ognisko na podwórku i zrobić gulasz z fasolą miał być pierwotnie ale jak zwykle wyszło trzy razy tyle ile winno być ;) przez co powstały dwa osobne danie . O to pierwsze z nich mego autorstwa.

 

 Gulasz w kociołku

Gulasz w kociołku 

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej 
  • 3 cebule 
  • 2 papryki 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego 
  • 0,5 litra koncentratu pomidorowego 
  • 2 szklanki wody 
  • sól, pieprz, kminek, ostra papryka czerwona, słodka papryka wędzona – wszystkie przyprawy w ilościach do smaku

Mięso umyć i pokroić w nie dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej obsmażyć mięso. Cebulę obrać i posiekać w kostkę, czosnek obrać i posiekać. Paprykę obrać i pokroić w kosteczkę. 

Przesmażone mięso zdjąć w patelni do miski, odstawić. 

Na patelni na tym samym oleju podsmażyć czosnek z cebulą, dodać paprykę i wszystko porządnie podsmażyć dodać mięso i wymieszać. Dodać koncentrat pomidorowy i wodę. Zamieszać i przykryć, gotować na mały gazie przez ok. 30 minut, doprawić wg gustu podanymi przyprawami. Przelać do kociołka i podgrzewać w kociołku nad ogniem cały czas. 

Smacznego !