Lubicie wiedzieć co jecie ? Bo ja tak, dlatego też robimy od jakiegoś czasu domową kiełbasę.
Jak zrobić i uwędzić kiełbasę ? DIY – zapraszam do wpisu.
Uwędzić kiełbasę ? O to musi być trudne, nie dam rady tego zrobić, tak kiedyś myślałam.
Zaczęłam od robienia białej kiełbasy takiej do żurku. To mogę powiedzieć szczerze opanowałam już do perfekcji i szczerze Wam powiem, że jest pyszna.
Kolejnym krokiem który przyszedł był czas na zrobienie i uwędzenie takiej kiełbasy, tak bo tak naprawdę to przygotowanie kiełbasy jest takie same. Chociaż jak tak myślę, to u mnie co wędzenie
jest inna kiełbasa, bo dodaję inne przyprawy.
Jak zrobić i uwędzić kiełbasę czyli przepis już poniżej…
Kiełbasa do wędzenia
- 2 kg karkówki
- 1 kg łopatki
- 1 kg boczku surowego
- 1 kg podgardla surowego
- 75 gramów soli peklowej
- 5 ząbków czosnku
- 5 łyżek majeranku
- 2 łyżki świeżo utłoczonego w moździerzu pieprzu czarnego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki
- 250 ml zimnej wody
- 10 metrów jelit wieprzowych
Mięso kroimy w kostkę, dodajemy sól peklową wszystko razem dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na 48 godzin.
Po tym czasie wyciągamy mięso w lodówki i mielimy na dużych oczkach w maszynce do mięsa. Połowę zmielonego mięsa mielimy jeszcze raz na małych oczkach. Obieramy czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z resztą przypraw dodajemy do mięsa, całość porządnie mieszamy i przy okazji wyrabiamy na jednolitą masę ręką, dodajemy zimną wodę powoli nie całą na raz i ją wprowadzamy w mięso. Musimy mięso doprowadzić do takiego momentu, że będzie jednolitą masą.
Teraz zakładamy do naszej maszynki nakładkę do nadziewania kiełbas, naciągamy jelita ( zawiązujemy węzełek na końcu ) i napełniamy je przygotowanym przez nas mięsem. Ja robię kiełbasy długości ok 20 cm jedna.
Kiełbasę na co najmniej godzinę trzeba teraz odwiesić na drążku żeby ociekła i lekko obeschła. ( ja ją wieszam na wannie w łazience )
Wędzarnia – ja mam najprostszy chyba model z Browinu, do którego rozpalania używamy brykietu, powyżej kładziemy lekko zwilżone wodą zrębki wędzarnicze.
Na samym początku rozgrzewamy wędzarnie do 70-80 C i ogrzewamy ją od środka, potem wkładamy nasze kiełbasy i w temperaturze 50 – 55 C wędzimy kiełbasy przez 6-8 godzin, w zależności od tego na jaką mamy ochotę.
Gdy już uzyskamy taki kolor na jaki mamy ochotę – podnosimy temperaturę w wędzarni do 80 C i pieczemy w ten sposób kiełbasę aż w środku będzie 75C. Wyciągamy i wieszamy do ostudzenia i nasza kiełbasa jest gotowa do zjedzenia.
Na zdjęciach widoczne są też sery, o których wędzeniu pisałam tu
Gdzie kupuję zrębki i jelita w sklepach internetowych, najtaniej i najszybciej :)
Do kiełbas dodaję różne przyprawy, zdarzyło mi się już też zrobić kiełbasę z dodatkiem miodu gryczanego i szczerze była pyszna, aczkolwiek po dłuższym suszeniu była lekko za słodka.
Teraz tylko mieć gdzie postawić taki sprzęt i można robić :) ?
dokładnie, tak :) a wiele miejsca taka wędzarnia nie potrzebuje ;)
zazdroszczę tym, którzy mają domową kiełbasę <3
:)