Kalmary faszerowane chorizo z sosem pomidorowym i olejem rzepakowym.

Lubisz kalmary ? To to jest przepis dla Ciebie ! 

Kalmary faszerowane to kolejny przepis z udziałem kalmarów na moim blogu.

 

kalmary z chorizo

 

Kalmary trafiły do mnie w ramach współpracy ze sklepem Tresoro del Mar.

Tym razem chciałam aby kalmary nabrały smaku południowej Europy więc przeglądnęłam przepisy na dania takie jak się jada w Hiszpanii, i powstało pyszne danie pełne smaku. Naprawdę Wam je szczerze polecam. Zachwycicie tym daniem i siebie i swoich gości zaskoczycie smakiem. 

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam go w swojej kuchni do większości potraw. 

Kalmary faszerowane chorizo z sosem pomidorowym i olejem rzepakowym

  • Kalmary „tuby” 10 szt
  • 25 dkg chorizo
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 0,75 l sosu pomidorowego 
  • 0,5 łyżeczki cukru 
  • 0,5 łyżeczki soli i pieprzu 
  • 100 ml białego wytrawnego wina 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego 
  • natka pietruszki do posypania

+ kieliszek wina do podania :) 

 
Chorizo zmiel drobno ( lub bardzo drobno pokrój), obierz czosnek i cebulę i pokrój drobno. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż na niej połowę czosnku i cebuli, dodaj chorizo i szklankę sosu pomidorowego, wszystko podduś. Odstaw do przestudzenia. 
 
Kalmary umyj i nafaszeruj za pomocą łyżeczki sosem z chorizo. Odłóż na talerz. 
 
Zdejmij resztki sosu z patelni do miseczki. 
 
Na czystą patelnię wlej olej,podsmaż czosnek i cebulę i po chwili połóż nafaszerowane kalmary i obsmaż je delikatnie z każdej strony, uważaj sos ze środka może wypływać. Dodaj resztę sosu pomidorowego oraz sos z miseczki. 
 
Przykryj pokrywką, zostaw na małym gazie i duś przez około 10 minut.
 
Przełóż na talerz, posyp natką pietruszki i podawaj gorące.
 
Smacznego ! 

 

Przepis ten bierze udział w konkursie 

logo-pokochaj-olej-rzepakowy