Sos pomidorowy z wolnowaru / slowcooker i nie tylko :)

Sos pomidorowy z wolnowaru.

sos pomidorowy wolnowar przepis

Sos pomidorowy z wolnowaru, to chyba jeden z najprostszych przepisów jakie można sobie wymyślić. Potrzebne są trzy składniki + słoiki i mamy sos pomidorowy na zimę gotowy :) A teraz pomidory jeszcze są w super cenie, ja wykorzystuje limę – dzisiaj widziałam ją w cenie 2,5 za kg ! To jest czas na przerabianie pomidorów. Jeśli nie masz wolnowaru – zobacz tu : sos pomidorowy

 

Sos pomidorowy

  • pomidory ( u mnie 4 kg )
  • olej rzepakowy 2 łyżki  + po łyżce na każdy słoik później
  • główka czosnku
  • 6 słoików 0,4 l.

Wolnowar włączamy na program low na dno miski wlewamy olej, podgrzewamy, gdy miska będzie ciepła wrzucamy obrany i pokrojony w plastry czosnek. Pomidory myjemy i kroimy w plastry.

Gdy czosnek zacznie pachnieć, dodajemy pomidory, całość mieszamy przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 8-10 godzin, w trybie low. Po tym czasie miksujemy ( lub nie ) pomidory przelewamy do słoików nim zamkniemy słoik nalewamy na nasze pomidory łyżkę oleju tak żeby przykryła ostatnią warstwę pomidorów, zakręcamy odstawiamy do górny dnem i zostawiamy do wystygnięcia.

W zimie sięgamy do spiżarki po słoik i wyciągamy pyszne pomidory pełne słońca :)

 

Smacznego !

 

Przepisy na wykorzystanie sosu pomidorowego :

Kurczak duszony w sosie pomidorowym

Kalmary faszerowane w sosie pomidorowym

Klopsiki w sosie pomidorowym

Sos do pizzy 

 

4 myśli na temat “Sos pomidorowy z wolnowaru / slowcooker i nie tylko :)

  1. Doskonały pomysł, zdecydowanie do zrobienia! Mamy własne pomidory, ale w tym roku nie ma wśród nich podłużnej odmiany. Spróbuję zrobić z naszych prowansalskich, są bardzo mięsiste, powinno się udać.

    U nas lima po 1,60, to dopiero cena! Kupiłam troszkę, bo lubię pieczone pomidory, a nasze są strasznie wielkie i nie upiekłyby sie do końca świata :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.