Sos pomidorowy z wolnowaru.
Sos pomidorowy z wolnowaru, to chyba jeden z najprostszych przepisów jakie można sobie wymyślić. Potrzebne są trzy składniki + słoiki i mamy sos pomidorowy na zimę gotowy :) A teraz pomidory jeszcze są w super cenie, ja wykorzystuje limę – dzisiaj widziałam ją w cenie 2,5 za kg ! To jest czas na przerabianie pomidorów. Jeśli nie masz wolnowaru – zobacz tu : sos pomidorowy
Sos pomidorowy
- pomidory ( u mnie 4 kg )
- olej rzepakowy 2 łyżki + po łyżce na każdy słoik później
- główka czosnku
- 6 słoików 0,4 l.
Wolnowar włączamy na program low na dno miski wlewamy olej, podgrzewamy, gdy miska będzie ciepła wrzucamy obrany i pokrojony w plastry czosnek. Pomidory myjemy i kroimy w plastry.
Gdy czosnek zacznie pachnieć, dodajemy pomidory, całość mieszamy przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 8-10 godzin, w trybie low. Po tym czasie miksujemy ( lub nie ) pomidory przelewamy do słoików nim zamkniemy słoik nalewamy na nasze pomidory łyżkę oleju tak żeby przykryła ostatnią warstwę pomidorów, zakręcamy odstawiamy do górny dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
W zimie sięgamy do spiżarki po słoik i wyciągamy pyszne pomidory pełne słońca :)
Smacznego !
Przepisy na wykorzystanie sosu pomidorowego :
Kurczak duszony w sosie pomidorowym
Kalmary faszerowane w sosie pomidorowym
Doskonały pomysł, zdecydowanie do zrobienia! Mamy własne pomidory, ale w tym roku nie ma wśród nich podłużnej odmiany. Spróbuję zrobić z naszych prowansalskich, są bardzo mięsiste, powinno się udać.
U nas lima po 1,60, to dopiero cena! Kupiłam troszkę, bo lubię pieczone pomidory, a nasze są strasznie wielkie i nie upiekłyby sie do końca świata :)
Hajduczku :) pozdrawiam!
Witam. Pomidorów nie trzeba obierać ze skórki?
Witam, ja nie obieram pomidorów :)
pozdrawiam !
Ulla