Kurczak ze szparagami taki był ostatnio mój lunch w pracy. Szybki do przygotowania, a smaczny i naprawdę dobry. Przygotowuje się go w 10 – 15 minut i to też jest jego zaleta.
Kurczak ze szparagami
- 1 mała pierś z kurczaka
- szczypta chilli
- 1 łyżka oliwy
- kilka szparagów zielonych
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/ 2 mozzarelli
- kilka liści sałaty
- kilka pomidorków koktajlowych
- sos vinegret
Pierś z kurczaka opłukać zimną wodą, pokroić w paski. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać kurczaka, doprawić chilli i octem balsamicznym, dołożyć szparagi ( odrywamy zdrewniałe końce ). Dusimy wszystko pod pokrywką około 1o – 15 minut, aż kurczak się udusi, szparagi mają być al dente. Wszystko się dusi pod przykryte pokrywką, a my mamy czas na ubranie się, umalowanie ;)
Przełożyć do pojemnika.
Sałatę opłukać, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki, włożyć do pojemnika, pokroić pomidorki na połówki, mozarellę pokroić w paski przełożyć do pojemnika.
Do słoika przelać przygotowany sos vinegret. I gotowe.
Smacznego !