Sos vinegrette to najczęściej robiony sos do sałaty u nas w domu. Mamy jego różne warianty. Ten jest podstawowy i najprostszy. Wykorzystałam ten sos do sałaty z pomidorami, która została podana do obiadu. Sałata prosto z grządki, wyhodowana od nasionek. Mniam !

Sos vinegrette ( porcja na niedużą ilość sałaty)
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju Rapso
- 1 łyżka soku z limonki ( ew. cytryny)
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1/2 łyżki brązowego cukru

Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę, wkładamy do słoika, dodajemy olej, sok, musztardę oraz cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Zamykamy słoik zakrętką i potrząsamy nim porządnie przez parę minut, aż wszystkie składniki się połączą. Polewamy sosem sałatę.
Proste i smaczne zarazem .
Sałata z takim sosem smakuje bosko:-) Choć ja najczęściej dodawałam oliwy z oliwek, ale ostatnio eksperymentuję z innymi olejami również.
zaciszekuchenne
Marzeno :)
Witam :)
Chciałabym Cię wyróżnić w Liebster Blog Award :)
Tutaj znajdziesz pytania: http://justinka.tomech.com/liebster-blog-award/
Miłej zabawy :)
dziękuję za wyróżnienie – ja już na podobne pytania odpowiadałam więc wybacz ale u Ciebie w zabawie nie wezmę udziału:)
Zapraszam :https://kuchnianawzgorzu.pl/11-pytan-i-odpowiedzi-o-mnie/
cukier? pierwsze słyszę ponoć to zbrodnia, ja dodaję tylko miód jak francuzi rozkazują :D
od zawsze znam wersję z cukrem i tak też robi moja Ciocia z Paryża:) więc może nie aż taka zbrodnia ;)