Sos vinegrette – w sam raz do zielonej sałaty

Sos vinegrette to najczęściej robiony sos do sałaty u nas w domu. Mamy jego różne warianty. Ten jest podstawowy i najprostszy. Wykorzystałam ten sos do sałaty z pomidorami, która została podana do obiadu. Sałata prosto z grządki, wyhodowana od nasionek. Mniam !

Sos vinegrette
Sos vinegrette

Sos vinegrette ( porcja na niedużą ilość sałaty) 

  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju Rapso
  • 1 łyżka soku z limonki ( ew. cytryny)
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1/2 łyżki brązowego cukru
Sos do sałaty
Sos vinegrette -sos do sałaty.

Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę, wkładamy do słoika, dodajemy olej, sok, musztardę oraz cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Zamykamy słoik zakrętką i potrząsamy nim porządnie przez parę minut, aż wszystkie składniki się połączą. Polewamy sosem sałatę.

 

Proste i smaczne zarazem .

8 myśli na temat “Sos vinegrette – w sam raz do zielonej sałaty

  1. Sałata z takim sosem smakuje bosko:-) Choć ja najczęściej dodawałam oliwy z oliwek, ale ostatnio eksperymentuję z innymi olejami również.
    zaciszekuchenne

  2. cukier? pierwsze słyszę ponoć to zbrodnia, ja dodaję tylko miód jak francuzi rozkazują :D

  3. od zawsze znam wersję z cukrem i tak też robi moja Ciocia z Paryża:) więc może nie aż taka zbrodnia ;)

Możliwość komentowania jest wyłączona.