Labneh – przepis na pyszny jogurtowy serek

Labneh – przepis na pyszny jogurtowy serek.

 

jak_zrobic_labneh

 

 

Labneh – to ser, który zrobisz sama / sam w domu . Potrzebujesz tylko dwóch składników tak naprawdę i możesz się cieszyć pysznym śniadaniem.

Ja robię go z jogurtu greckiego, ale możesz też zrobić z naturalnego, ale wtedy całą procedurę musisz przedłużyć o czas odcedzania serwatki z jogurtu naturalnego.

Labneh – przepis na pyszny jogurtowy serek

  • 2 x 0, 5 litra jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soli
  • gaza ( kupisz w aptece )
  • miska do odciekania serka ( nie obowiązkowa )

 

Miskę taką aby pomieściła nam cały jogurt, wykładamy gazą do niej przekładamy nasze jogurty, dodajemy sól i delikatnie mieszamy.

Teraz zbieramy wszystkie rogi naszej gazy, aby zrobić z niej pakunek które będziemy mogli odłożyć na misce lub powiesić nad zlewem – aby serwatka spokojnie mogła nam odciec.

W zależności od tego jakiej konsystencji serek chcesz otrzymać – możesz go tak trzymać nawet 3 dni – wtedy będzie bardziej twardy i możesz z niej spokojnie zrobić kulki. Kulki możesz obtoczyć w ziołach, delikatnie przełożyć do słoika i zalać oliwą.

Tak zrobione kulki będą smakowitą przekąską. Ale szczerze ja zdecydowanie wolę taki miękki ser, odciśnięty z serwatki. Taki serek możesz użyć np do wypełniania ptysi – tu przepis .

Dzisiaj miałam taki na śniadanie w towarzystwie owoców delikatnie podduszonych z odrobiną wodą i syropu klonowego.