Labraks w soli ( okoń morski pieczony)

Labraks .. ta nazwa jeszcze jakiś czas temu bardzo mało mi mówiła, aż na warsztatach zorganizowanych przez TwojKucharz.pl spróbowałam .. i zakochałam się :) I tak teraz słysząc reklamę sklepu na L. … od razu pojechałam nabyłam i przygotowałam .. pyszną rybę.

Labraks pieczony w soli
Labraks pieczony w soli

Labraks w soli 

  • 4 filety  z labraksa
  • sól gruboziarnista

 

Rozgrzewamy piekarnik do 180 C i patelnię. Na patelnię wysypujemy sól i na niej kładziemy filety stroną skóry do patelni. Smażymy  przez około 5 minut ( aż skórka się lekko przyrumieni ). Przekładamy rybę na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 8-10 minut aż labraks się zrobi biały. Wyciągamy i szybko jemy dopóki skórka jest chrupiąca.

 

A teraz marzę o warsztatach kulinarnych związanych z rybami .. tak ja przeciwniczka jeszcze do niedawna .. chciałabym się nauczyć filetować ryby i przygotowywać je na wiele sposobów .. coś czuję, że nowa część potraw otwiera się przede mną.