Labraks .. ta nazwa jeszcze jakiś czas temu bardzo mało mi mówiła, aż na warsztatach zorganizowanych przez TwojKucharz.pl spróbowałam .. i zakochałam się :) I tak teraz słysząc reklamę sklepu na L. … od razu pojechałam nabyłam i przygotowałam .. pyszną rybę.
Labraks w soli
- 4 filety z labraksa
- sól gruboziarnista
Rozgrzewamy piekarnik do 180 C i patelnię. Na patelnię wysypujemy sól i na niej kładziemy filety stroną skóry do patelni. Smażymy przez około 5 minut ( aż skórka się lekko przyrumieni ). Przekładamy rybę na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 8-10 minut aż labraks się zrobi biały. Wyciągamy i szybko jemy dopóki skórka jest chrupiąca.
A teraz marzę o warsztatach kulinarnych związanych z rybami .. tak ja przeciwniczka jeszcze do niedawna .. chciałabym się nauczyć filetować ryby i przygotowywać je na wiele sposobów .. coś czuję, że nowa część potraw otwiera się przede mną.
Mi nadal mało mówi, ale narobiłaś mi smaka :)
Posiadam labraksa wyprobuje na pewno
polecam !