Tofu w sezamie z czarnuszką

Tofu uwielbiam, w Krakowie najlepsze jakie spotkałam można kupić w wybrane dni w sklepie chińskim u Quina w centrum handlowym King Cross. Kostki są duże i naprawdę bardzo smaczne. A oto mój przepis na jego wykorzystanie, który spokojnie możemy wziąć do pracy następnego dnia po przygotowaniu i zjeść na zimno.

Tofu w sezamie z czarnuszką,

Tofu w sezamie z czarnuszką

  • 1 kostka tofu
  • 1 jajko + 2 łyżki wody
  • sezam jasny 2 łyżki
  • czarnuszka 1 łyżeczka
  • ostra papryka 2 szczypty
  • olejrzepakowy

 

Tofu pokroiłam na paski. Jajko wymieszałam z wodą i w nim moczyłam kawałeczki potem delikatnie

” panierowałam ” w sezamie wymieszanym z czarnuszką i ostrą papryką.

Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć na nim kawałeczki po ok. 5 minut z każdej strony, delikatnie przewracać. Po usmażeniu przełożyć tofu na papier ręcznikowy i odsączyć z tłuszczu.

Tofu w sezamie z czarnuszką,

Przyniosłam zapakowane  ze sobą na zajęcia angielskiego i wyjęłam w czasie lunchu, zaczęło się próbowanie przez moje koleżanki i kolegów z pracy – wszystkim smakowało :)