Młoda kapusta duszona z czosnkiem

Młoda kapusta duszona z czosnkiem, to taki początek wiosny na talerzu jak dla mnie.

 

mloda-kapusta-z-czosnkiem

 

 

Młoda kapusta jest przepyszna, delikatna, lekko czosnkowa w smaku. Naprawdę polecam ją jako dodatek do obiadu. Robi się ją szybciutko, a efekt pyszny. A potrzebujemy tak naprawdę tylko kapusty, czosnku,przypraw i wody !

 

Młoda kapusta duszona z czosnkiem

  • 1 młoda kapusta
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka wody
  • sól do smaku

 

Kapustę przekrajamy na pół, wykrawamy twardy głąb. Płuczemy kapustę pod wodą. Na chwilę odłóż ją do durszlaka, aby ociekła z wody. Kroimy kapustę w paski, a te paski na pół. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Ja wykorzystałam czosnek mrożony z letnich zapasów, który po kilku minutach od wyjęcia z zamrażarki, pokroiłam nożem w cieniutkie plasterki.

Garnek fajnie gdy jest szeroki. Dlaczego ? łatwiej będzie mieszać w nim kapustę.

Na dno garnka wlewamy olej i rozgrzewamy, na rozgrzany olej wrzucamy czosnek i podsmażamy do momentu aż puści zapach. Uważaj żeby go nie przypalić, przybrązowić, wtedy nasza kapusta będzie lekko spalony smak. Do garnka dajemy kapustę i całość mieszamy, podlewamy połową wody, mieszamy, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie, dolewamy resztę wody, dodajemy sól ( do smaku , więc o rzecz indywidualna ). Mieszamy, przykrywamy i po 4-5 minutach kapusta jest gotowa do podania.

Ja ją podałam w towarzystwie chrupiącego kurczaka i pieczonych ziemniaków na niedzielny obiad. Podsumowując była pyszna i cała zniknęła.

mloda-kapusta-do-obiadu

Jedna myśl na temat “Młoda kapusta duszona z czosnkiem

Dodaj komentarz