Młoda kapusta duszona z czosnkiem, to taki początek wiosny na talerzu jak dla mnie.
Młoda kapusta jest przepyszna, delikatna, lekko czosnkowa w smaku. Naprawdę polecam ją jako dodatek do obiadu. Robi się ją szybciutko, a efekt pyszny. A potrzebujemy tak naprawdę tylko kapusty, czosnku,przypraw i wody !
Młoda kapusta duszona z czosnkiem
- 1 młoda kapusta
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka wody
- sól do smaku
Kapustę przekrajamy na pół, wykrawamy twardy głąb. Płuczemy kapustę pod wodą. Na chwilę odłóż ją do durszlaka, aby ociekła z wody. Kroimy kapustę w paski, a te paski na pół. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Ja wykorzystałam czosnek mrożony z letnich zapasów, który po kilku minutach od wyjęcia z zamrażarki, pokroiłam nożem w cieniutkie plasterki.
Garnek fajnie gdy jest szeroki. Dlaczego ? łatwiej będzie mieszać w nim kapustę.
Na dno garnka wlewamy olej i rozgrzewamy, na rozgrzany olej wrzucamy czosnek i podsmażamy do momentu aż puści zapach. Uważaj żeby go nie przypalić, przybrązowić, wtedy nasza kapusta będzie lekko spalony smak. Do garnka dajemy kapustę i całość mieszamy, podlewamy połową wody, mieszamy, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie, dolewamy resztę wody, dodajemy sól ( do smaku , więc o rzecz indywidualna ). Mieszamy, przykrywamy i po 4-5 minutach kapusta jest gotowa do podania.
Ja ją podałam w towarzystwie chrupiącego kurczaka i pieczonych ziemniaków na niedzielny obiad. Podsumowując była pyszna i cała zniknęła.
Jedna myśl na temat “Młoda kapusta duszona z czosnkiem”
Możliwość komentowania jest wyłączona.