Muffiny dyniowe z bitą śmietaną, przepis szybki do wykonania

Uwielbiam budzić moją rodzinę zapachem ciasta w sobotę ;)

Muffiny dyniowe  robi się szybciutko, a potem błogi zapach rozchodzi się po domu.

muffiny-dyniowe-przepis

 

Czy jest coś fajniejszego niż rano budzący Cię zapach ciasta ? :) Żartuję nie codziennie taki zapach budzi moją rodzinę ! W weekendy ja jak zwykle budzę się w okolicach godziny 5.00 rano tak jak w tygodniu. W tygodniu to moja godzina w ciągu dnia, kiedy nikt ode mnie nic nie chce ;) czyli czas na książkę, na sprawdzenie co na grządkach słychać. A w weekend to książka i duży kubek herbaty i mój czas bez pośpiechu. Tym razem zeszłam do kuchni i zapragnęłam czegoś słodkiego pachnącego cynamonem, imbirem i za tymi zapachami szła dynia :) Tylko świeżej dyni już w domu nie ma, ale w zamrażarce mam zapach mrożonej dyni, już pokrojonej w kostkę ! To ułatwia sprawę i to bardzo :) Akurat na takie pieczenie na relaksie. No dobra, idziemy do przepisu.

Muffiny dyniowe z bitą śmietaną

  • 1 opakowanie dyni mrożonej Poltino
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki mleka 3,2%
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 2 szczypty soli
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 ml śmietany 30% + 1 łyżka cukru pudru

Rozgrzewamy piekarnik na 200 C.

Dynię wysypałam z opakowania do miski i poczekałam aż trochę się rozmrozi, w międzyczasie przesiałam mąkę – do innej miski.

Jajka rozmieszałam z przyprawami, cukrem i mlekiem i ekstraktem waniliowym.

Do miski z mąką dosypałam proszek do pieczenia i sodę, dodałam cukier.

Dynię zmiksowałam blenderem i przelałam do miski z mokrymi składnikami, dokładnie wymieszałam. Do tej miski dodawałam partiami suche składniki i za każdym razem dokładnie mieszałam.

muffiny-dynia-przepis

Gdy już wszystko razem wymieszałam, odstawiłam masę na kilka minut i przygotowałam foremki na muffiny ( u mnie silikonowe ). Silikon mimo schowania do szafy bardzo lubi przyciągać kurz, więc je umyłam i wysuszyłam. Ustawiłam je na dużej formie do pieczenia. Łyżką nakładałam do 3/4 wysokości ciasto.

Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 35-45 minut – aż patyczek będzie suchy ( to zależy od piekarnika ). Wyciągamy muffiny, pozwalamy im wystygnąć ( aczkolwiek ciepłe też są pyszne). Ubijamy schłodzoną śmietanę i dekorujemy nią nasze muffiny.

 

Pyszne i proste :)

 

Wpis powstał w ramach współpracy z Poltino.pl