Paluszki rybne – czyli ryba na obiad !

Dzień dobry, kto nie lubi paluszków rybnych ? w tych sklepowych więcej panierki niż ryby, u mnie na odwrót.

Paluszki rybne czyli ryba na obiad.

paluszki rybne przepis

 

 

Paluszki rybne, kto z nas ich nie lubi .. ja nie lubię tylko, takich ociekających tłuszczem i z mikro zawartością ryb. Z tego co wiem takich już jest coraz mniej. I niech tak zostanie moje są tylko z dorsza. Pyszne, lekko chrupiące i takie proste w zrobieniu, że aż zadziwiające. Po co się truć dodatkami smakowymi, które polecane nie są .. niż takie pyszne domowe. Smaczne! 

 

Paluszki rybne

  • 40 dkg dorsza ( filetów bez skóry i ości ) rozmrożony
  • 1 jajko 
  • 1 bułeczka 
  • bułka tarta do panierowania 
  • pół szklanki mleka 
  • sól, pieprz do smaku 
  • olej rzepakowy do smażenia 

Do podania :

  • ziemniaki puree
  • marchewka z groszkiem ( tu przepis

Bułkę w miseczce zalewamy mlekiem, odstawiamy na 10 minut. Do blendera wkładamy pokrojonego dorsza, odsączoną bułkę, jajko i do smaku sól i pieprz. Miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na chwilę, aby składniki wszystkie przeszły smakami. 

Z masy formujemy za pomocą łyżeczki i ręki paluszek z naszej masy. Nie za gruby, nie za długi takie jakie chcemy. 

Na głęboki talerz wysypujemy tartą bułkę, panierujemy w niej pierwszy paluszek. Rozgrzewamy na patelni olej tak na 2 cm głębokości. Smażymy pierwszy paluszek. Gdy już będzie brązowy z każdej strony wyjmujemy go ostrożnie, na deskę wyłożoną papierem ręcznikowym, osuszamy i próbujemy czy jest dobrze doprawiony.

paluszki rybne jak je zrobić

 

Jeśli wszystko jest ok, robimy kolejne paluszki, obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na rozgrzanym oleju. Obracamy je delikatnie na patelni dwoma łyżkami. Potem wyciągamy i odkładamy na chwilkę na deskę wyłożoną papierem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i gotowe ! 

 

Z podanej porcji mi wyszło 15 sztuk. 

 

Dodaj komentarz