Papryka faszerowana jak zrobić ?

Kocham faszerowaną paprykę, a Ty ?

Papryka faszerowana, jak zrobić ? Hmm, szczerze bardzo prosto. Zapraszam po prosty przepis.  

 

papryka faszerowana

 

Paprykę faszerowaną pamiętam z dzieciństwa, tak jak faszerowaną kalarepę oj bardzo lubiłam, ale jako matka szczerze sama nie wiem czemu, ale rzadko je robię. Czas to zmienić !

 

Papryka faszerowana 

  • papryka ( u mnie 8 sztuk podłużnej czerwonej i białej) 
  • 2 nie zaduże cebule
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oleju 
  • 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie zmielona łopatka wieprzowa)
  • 1 woreczek ryżu ugotowany
  • pieprz świeżo zmielony
  • 2 łyżeczki musztardy ( u mnie gorczyca z miodem)
  • słodka papryka w proszku 

 

Papryki umyłam, osuszyłam odkroiłam górną część ( wąski pasek ) tak żeby dostać się do wnętrza papryki, wyjęłam gniazda nasienne. 

Cebulę i czosnek obrałam i drobno pokroiłam. 

Na patelni rozgrzałam olej i usmażyłam na nim cebulę i czosnek na koniec dodałam 1/3 szklanki wody żeby się wszystko razem ładnie poddusiło, dodałam mięso i całość przesmażyłam, dodałam ryż, doprawiałam do smaku powyższymi przyprawami oraz musztardą. I farsz gotowy.

Do papryk nałożyłam farsz za pomocą łyżki. 

Ułożyłam papryki na sitku do gotowania na parze i w ten sposób ugotowałam papryki aż były miękkie. Gotowały się około 30 minut.  

Całość podałam z sosem czosnkowym