Kocham faszerowaną paprykę, a Ty ?
Papryka faszerowana, jak zrobić ? Hmm, szczerze bardzo prosto. Zapraszam po prosty przepis.
Paprykę faszerowaną pamiętam z dzieciństwa, tak jak faszerowaną kalarepę oj bardzo lubiłam, ale jako matka szczerze sama nie wiem czemu, ale rzadko je robię. Czas to zmienić !
Papryka faszerowana
- papryka ( u mnie 8 sztuk podłużnej czerwonej i białej)
- 2 nie zaduże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie zmielona łopatka wieprzowa)
- 1 woreczek ryżu ugotowany
- pieprz świeżo zmielony
- 2 łyżeczki musztardy ( u mnie gorczyca z miodem)
- słodka papryka w proszku
Papryki umyłam, osuszyłam odkroiłam górną część ( wąski pasek ) tak żeby dostać się do wnętrza papryki, wyjęłam gniazda nasienne.
Cebulę i czosnek obrałam i drobno pokroiłam.
Na patelni rozgrzałam olej i usmażyłam na nim cebulę i czosnek na koniec dodałam 1/3 szklanki wody żeby się wszystko razem ładnie poddusiło, dodałam mięso i całość przesmażyłam, dodałam ryż, doprawiałam do smaku powyższymi przyprawami oraz musztardą. I farsz gotowy.
Do papryk nałożyłam farsz za pomocą łyżki.
Ułożyłam papryki na sitku do gotowania na parze i w ten sposób ugotowałam papryki aż były miękkie. Gotowały się około 30 minut.
Całość podałam z sosem czosnkowym.
Świetny przepis! Wydaje się łatwe w wykonaniu, a samo danie w sobie na pewno robi wrażenie! Dzięki za inspirację na niedzielny obiad :) Pozdrawiam ciepło!