Macie ochotę na pyszne smaki jesieni na talerzu ? Jeśli tak, to ten przepis jest dla Was.
Pęczotto ze szpinakiem i dynią i łopatką wieprzową.
Pęczotto jest pyszne, zdrowa kasza, fajne dodatki i mamy cały obiad gotowy. Moje jest z dodatkiem białego wina i masła.
Pęczotto czyli inaczej kaszotto a wszysto wzięło się od risotto, nazwa zależy od składnika głównego tak naprawdę. A co dodacie do tego składnika głównego to już tylko wasza inwencja.
Pęczotto ze szpinakiem, dynią i łopatką wieprzową
- 1,5 szklanki kaszy pęczak
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- 2 szklanki wywaru z warzyw ( u mnie zalałam wrzątkiem 3 łyżki warzyw suszonych )
- 60 dkg łopatki wieprzowej
- 2 łyżki masła + 1 łyżka oleju rzepakowego
- 3 garście liści szpinaku baby
- 2 garści pokrojonej w kostkę dyni ( u mnie dynia muskat )
- sól, pieprz, chili do smaku
Zaczęłam od przygotowania warzyw suszonych, czyli zagotowałam wodę i zalałam warzywa w kubku garnku.
Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę, tak samo postępujemy z dynią. Mięso kroimy w kostkę odcinając tłuszcz.
Na patelni rozgrzałam olej dodałam masło, jak całość się połączyłam dodałam czosnek i cebulę i przez około 3 minuty smażyłam.
Potem dodałam mięso i je smażyłam około 5 minut mieszając od czasu do czasu tak aby było całe obsmażone, dodałam kaszę i po połowie wina i wywaru.
Przykryłam pokrywką zmniejszyłam gaz i dałam się wszystkiemu połączyć przez około 3 minuty.
Po tym czasie dodałam kaszę, zamieszałam i przykryłam pokrywką.
Co 2-3 minuty całość mieszałam i jak było trzeba ( a trzeba!) podlewałam wywarem oraz winem.
Gdy kasza już była miękka, dodałam do niej dynię i znowu na chwilę zostawiłam pod przykryciem ( mieszając raz ) a na końcu dodałam szpinak, wymieszałam wszystko tak aby szpinak lekko się poddusił.
Doprawiłam całość pieprzem i solą oraz na koniec odrobiną chili.
Pyszne pęczotto! A jakie zdrowe! Idealnie połączenie :)
Paulina, dziękuję za miłe słowa !
Lubię różnego rodzaje kasz i takie połączenia :)