Ostatnio bardzo dużo jemy zup a od kilku lat obserwuję jak na innych blogach pojawiają się wpisy na vegetę domową, jarzynkę do rosołu, w końcu przyszedł czas na mnie.
Suszone warzywa do rosołu jak zrobić ? zapraszam do wpisu.
Suszone warzywa przydadzą nam się i teraz kiedy okaże się, że nie kupiliśmy warzyw do zupy i w zimie. W zimie mam nadzieję, że jak dorzucę te warzywa do wody w której będę gotować zupę, to przypomnę sobie ten dzień w lipcu kiedy suszyłam warzywa. Ja dodałam do tej mieszanki wszystko co dodaję do wywaru.
Suszone warzywa do zupy
- 6 marchewek
- 4 pietruszki
- 1 por ( biała część )
- 2 cebule
- pęczek liści lubczyku
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 1 łyżka soli
Warzywa trzeba obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pietruszkę i lubczyk drobno posiekać.
Ja swoje wszystkie rozdrobniłam w robocie takim jak Thermo.. wraz ze wszystkimi przyprawami.
Wszystkie starte warzywa przesypujemy do jednej miski i mieszamy.
Ja suszyłam warzywa w suszarce do warzyw, przez 4 godziny na najwyższych obrotach. Możesz warzywa wysuszyć w piekarniku w temperaturze 50 C przez około 4-5 godzin.
Gdy wszystko było już wysuszone wymieszałam wszystko razem raz jeszcze i przesypałam do słoików wyszedł jeden litrowy i jeden o pojemności 550 ml.
Teraz wszystko czeka na swój czas.
Wygląda bardzo smacznie, będę musiała kiedyś wypróbować!
Wyglada przepysznie i zdrowo :D
Ciekawy pomysł. :-)
szczerze polecam !
Smacznie i bardzo zdrowo. Świetna alternatywa do przypraw kupowanych w sklepie.