Suszone warzywa / domowa vegeta – jak zrobić ? DIY

Ostatnio bardzo dużo jemy zup a od kilku lat obserwuję jak na innych blogach pojawiają się wpisy na vegetę domową, jarzynkę do rosołu, w końcu przyszedł czas na mnie. 

Suszone warzywa do rosołu jak zrobić ? zapraszam do wpisu. 

 

suszone-warzywa-przepis

 

Suszone warzywa przydadzą nam się i teraz kiedy okaże się, że nie kupiliśmy warzyw do zupy i w zimie. W zimie mam nadzieję, że jak dorzucę te warzywa do wody w której będę gotować zupę, to przypomnę sobie ten dzień w lipcu kiedy suszyłam warzywa. Ja dodałam do tej mieszanki wszystko co dodaję do wywaru. 

Suszone warzywa do zupy 

  • 6 marchewek 
  • 4 pietruszki 
  • 1 por ( biała część ) 
  • 2 cebule 
  • pęczek liści lubczyku 
  • pęczek natki pietruszki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 6 ziaren ziela angielskiego 
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżka soli 

 

Warzywa trzeba obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pietruszkę i lubczyk drobno posiekać.

Ja swoje wszystkie rozdrobniłam w robocie takim jak Thermo.. wraz ze wszystkimi przyprawami.  

domowa vegeta przyprawa do zup

Wszystkie starte warzywa przesypujemy do jednej miski i mieszamy.

Ja suszyłam warzywa w suszarce do warzyw, przez 4 godziny na najwyższych obrotach.  Możesz warzywa wysuszyć w piekarniku w temperaturze 50 C przez około 4-5 godzin. 

Gdy wszystko było już wysuszone wymieszałam wszystko razem raz jeszcze i przesypałam do słoików wyszedł jeden litrowy i jeden o pojemności 550 ml. 

 

Teraz wszystko czeka na swój czas. 

 

7 myśli na temat “Suszone warzywa / domowa vegeta – jak zrobić ? DIY

  1. Smacznie i bardzo zdrowo. Świetna alternatywa do przypraw kupowanych w sklepie.

Możliwość komentowania jest wyłączona.