Pizza pieczona na kamieniu

Pizza pieczona na kamieniu.

 

pizza pieczona na kamieniu

Pizza przepis na ciasto. 
( na 3 krążki )
  • 0,5 kg mąki
  • niepełna łyżka cukru
  • niepełna łyżeczka soli
  • 5 łyżeczek oleju
  • 250 ml wody letniej
  • 10 gr drożdży
Do letniej wody dodajemy pokruszone drożdże i cukier wszystko mieszamy, po chwili dodajemy resztę składników ( z wodą ostrożnie, to wszystko zależy ile wody wchłonie mąka, więc dodawaj po trochę )  i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do ciepłego miejsca na 30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części, pierwszą rozwałkowujemy i układamy na oliwionym talerzu.
Kamień rozgrzewamy wg zaleceń na opakowaniu i potem na rozgrzany kamień przekładamy ciasto i dodajemy dodatki.
Dzisiejsze dodatki na mojej pizzy to było to co w lodówce czyli:
koncentrat pomidorowy z Pudliszek z cebulą, kilka plasterków szynki, kilka plasterków sera żółtego, rukola i już.
I tak również z pozostałymi dwoma kawałkami ciasta.
Pizza wyszła pyszna, cienka i chrupiąca. Boska. 
Genialne ! tak proste rozwiązanie do normalnego piekarnika.