Podudzia z kurczaka w ostrym sosie pomidorowym

Podudzia z kurczaka w ostrym sosie pomidorowym to danie, które kilka dni temu pojawiło się u nas na obiad. Wszystkim bardzo smakowało, więc powtórka pewnie będzie. Mi bardzo smakował sos, który był wypadkową dodawanych przeze mnie składników na tak zwane oko ;) więc i taki będzie ten przepis.

Podudzia z kurczaka w sosie

Podudzia z kurczaka w ostrym sosie pomidorowym

  • 7 podudzi z kurczaka
  • 6 pomidorów suszonych w oliwie
  • 2 pomidory lima
  • 2 małe ostre chilli ( świeże takie jak na zdjęciu )
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm imbiru
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki oleju

Podudzia z kurczaka

Podudzia umyć i osuszyć odłożyć do miski. Pozostałe składniki zmiksować blenderem. Zalać sosem podudzia i odstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Do zimnego piekarnika wstawić podudzia i włączyć piekarnik na 160 C i piec podudzia około półtorej godziny w sosie.

U mnie kurczak został podany z kuskusem oraz z duszoną cukinią i bakłażanem .

Dodaj komentarz