Przepyszne ziemniaki z wolnowaru Crock-pot

Przepyszne ziemniaki z wolnowaru.

 

Ostatnio testuję wolnowar Crockpot 5,7 l i powstało już dzięki niemu kilka potraw, gdzie ja je tylko przygotowałam, resztę wykonał wolnowar.

Tak, tak to jest takie „magiczne” urządzenie gdzie wkładasz składniki i po ustalonym czasie, wyciągasz gotowe danie.

Co to jest ten wolnowar ? ciągle słyszę te pytania i tym razem w końcu na wszystkie odpowiem, aby mieć gdzie odsyłać zainteresowanych : )

Wolnowar składa się z :

  • podstawy z grzałkami w nią wbudowanymi, oraz panelem gdzie wszystko możemy ustawić
  • naczynia ceramicznego ( ja zdecydowanie wolę te ) ale mogą być też „metalowe”
  • pokrywy

Wolnowar czyli slow cooker to urządzenie które ogrzewając naczynie ceramiczne pozwala nam w temperaturze nie przekraczającej 97 C przygotować wybrane danie. Ja już przetestowałam w swoim dorobku kilka wolnowarów, ale ten który mam teraz charakteryzuje się pokrywą z uszczelką, co wg mnie jest o tyle fajniejsze, że ciepło nie ucieka.

Do wolnowaru wkładamy składniki na nasze danie i zamykamy pokrywę ustawiamy czas i sobie idziemy robić co innego. Tak, tak tu nie musisz nic mieszać, przekładać .. ewentualnie na końcu możesz coś dodać jak kluski, podgotowany makaron.

Ważne w wolnowarze są tryby działania. Ja mam prosty wolnowar, nie lubię za dużo techniki w urządzeniach w których jej nie musimy mieć :)

W wolnowarze są trzy możliwości ustawienia :

Low to gotowanie wolniutkie na malutkim cieple – danie będzie gotowe w ciągu 10 godzin – więc w sam raz np na nocne gotowanie rosołu, mięsa. Możesz też ustawić wolnowar na dłuższy czas, ja tak robię przy rosołach.

Warm to tryb spokojnego podgrzewania – wiesz, że nie będzie Cię w domu 10 godzin, wstawiasz na 8 a na warm podgrzewać się będzie na tyle – że jak wrócisz od razu możesz jeść

High to szybkie 4 godziny i danie jest gotowe.

Ten wolnowar ma pojemność 5,7 litra i  tak naprawdę możesz w nim przygotować danie dla nawet 7 osób.

 

 

Ja w ciągu ostatnich kilku dni zrobiłam :

  • przepyszne ziemniaki z serkiem ( o ten przepis prosiliście w głosowaniu na Instagramie )
  • bułki z kulkami mięsnymi
  • karczek przekładany słoniną i papryką
  • chili con carne ale z kluskami
  • wywar mięsny

( te przepisy też niedługo pojawią się na blogu, jak i kolejne z użyciem wolnowaru )

Rany tyle gotujesz .. ile ty za to zapłacisz. Takie pytanie na pewno teraz pojawiło się w twojej głowie . I tu Cię mam nadzieję pozytywnie zaskoczę, jako że wolnowar ogrzewa grzałkami – to prądu zjada niedużo. Kiedyś to mierzyłam za pomocą specjalnego urządzenia i gotowanie rosołu przez 18 godzin kosztowało mnie .. 17 groszy ! tak, tak. Gotuję w wolnowarze naprawę często i nie widzę wpływu i zmian w rachunkach.

No to tyle słowa wstępu a teraz pędzimy do przepisu na ziemniaczki które robią się same.

Ziemniaki z wolnowaru

Przepyszne ziemniaki z wolnowaru

  • 10 ziemniaków ze skórką ( porządnie umytych )
  • 20 dkg białego sera półtłustego
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie : zmiksowana z oliwą papryczka chili która fajnie podkręci smak

 

O godzinie 8.00 rano włożyłam ziemniaki do wolnowaru, ustawiłam tryb high na 4 godzin . Zajęłam się przygotowaniem sera. Czosnek obrałam, przecisnęłam go przez praskę, dodałam ser, jogurt i całość wymieszałam, doprawiłam i już . Nasz ser zaczął się przegryzać smakami.

A ja poszłam na spacer do moich kur i robiłam tysiąc innych rzeczy, gdy obiad robił się już sam.

 

Po 4 godzinach wolnowar dźwiękiem ogłosił czas minął. Sprawdziłam faktycznie, ziemniaki były mięciutkie.

Wyjęłam ziemniaki, przekroiłam na pół, środek ziemniaków leciutko ugniotłam widelcem i na wierzchu ułożyłam ser, do tego łyżeczka chili, zielona pietruszka.

Obiad gotowy !

Wpis powstał w ramach współpracy z marką Crock-pot.

 

 

8 myśli na temat “Przepyszne ziemniaki z wolnowaru Crock-pot

  1. Super urządzenie, od kiedy mam wolnowar gotowanie stało się jeszcze łatwiejsze. A twoje ziemniaki są bardzo apetyczne. Uwielbiam faszerowane ziemniaki.

  2. Nie myślałam, ze można w wolnowarze ziemniaki zrobić. Wypróbuję na pewno. I to juz na Środę Popielcową do śledzika :-)

  3. Uwielbiam takie ziemniaki. Jak mieszkałem w Anglii, to często robiłem z różnymi dodatkami. A kiedy nie było czasu, po prostu kupowałem w budzie z pieczonymi ziemniakami. Pychota!

Możliwość komentowania jest wyłączona.