Rosół

Rosół niby(!) prosta zupa, a jednak ile gotujących, tyle pomysłów.

Czytam przepisy na rosół znawców kuchni, każdy ma inne proporcje, czasem zmieniają się przyprawy.

Mój wczorajszy rosół składał się z następujących składników:

  • noga z kury wiejskiej
  • 2 szyje indycze
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • kapusta 1/4 szt.
  • lubczyk suszony
  • liść laurowy
  • ziele angielski 3 sztuki
  • woda
  • natka z pietruszki
  • sól
  • pieprz

Do garnka 5 litrowego wlałam wodę i włożyłam umyte mięso i zagotowałam, zdjęłam szumowiny. Podgotowałam jeszcze chwilę i znowu zdjęłam szumowiny, dodałam warzywa obrane i pokrojone drobno. Cebulę obrałam i przypiekłam na patelni teflonowej na mocno brązowy kolor – kocham ten zapach. Dodałam ją do zupy, dodałam zioła ( oprócz natki z pietruszki). Zagotowałam wszystko razem, a potem zmniejszyłam gaz na minimalny tak, żeby rosół tylko delikatnie pyrkotał. I tak pyrkotał około 2 godzin. Potem rosół doprawiłam solą i pieprzem, po pyrkotał jeszcze chwilę. Makaron ugotowany w miseczkach czekał wraz z natką pietruszki. Zalany został rosołem. I to był pyszny rosół.