Rozwiązanie konkursu łatwe nie było, każda z pizz w sobie coś miała pysznego. Wybrałam trzy całkiem różne i trzy takie które zjadłabym teraz i już :)
Ta pizza wygrywa za miks moich ukochanych smaków :
HealthyPizzaLover
Pizza z kurczakiem, avokado i kolendrą – ukłon w stronę wschodu
Ciasto
szklanka mąki (używam, pełnoziarnistej – jest zdrowsza i mniej kaloryczna
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki oliwy
mały kawałeczek (2x2cm) drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
Dodatki
1 avokado
1 pomidor
1 kula mozzarelli di bufala
Swieża kolendra
2 piersi z kurczaka
6 cebulek dymek (ze szczypiorem)
1/4 łyżeczki zmiażdżonego czerwonego pieprzu
1/3 szklanki białego wina
2 łyżki oliwy
łyżka oleju sezamowego
1/3 szklanki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
łyżeczka świeżo startego imbiru
1/2 łyżeczki pokruszonego strączka chili
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, z odrobiną cukru, odstawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę i sól. Wlewamy do tego drożdżową wodę i oliwę. Wyrabiamy, odstawiamy na co najmniej pół godziny.
Kiedy ciasto rośnie w Twojej ciepłej kuchni przygotuj kurczaka.
Piersi kurczaka umyj, osusz, pokrój na cienkie paseczki, oprósz solą i zwykłym pieprzem, zamarynuj w mieszance z sosu sojowego, imbiru, czosnku, chilli i oleju sezamowego
Odłóż na 15 minut, a potem smaż 2 minuty, mieszając, na oliwie. Dodaj białe wino. zredukuj. Następnie dodaj dymkę pokrojoną na kawałki długości 2-3 cm i zmiażdżony czerwony pieprz. Smaż kolejne 2 min, mieszając.
Wałkujemy cienko (jeśli trzeba, podsypując mąką) i przekładamy na blachę (może być lekko naoliwiona i rozsmarowana cienko pędzlem, dla pewności, że pizza nie przylgnie do blachy).
Na pizzy poukładaj obrane ze skórki pomidory (wystarczy 1). Na wierzchu połóż mozarellę (wystarczy pół kuli). Porozkładaj kawałki kurczaka, piórka czerwonej cebuli (ok.0,5 cebuli) i kawałki awokado (też pół). Posól i popieprz. Wkładaj do nagrzanego na maxa piekarnika na 5-7 min. Brzegi powinny być rumiane.
Po wyjęciu posyp obficie świeżą kolendrą, pamiętaj, że w kolendrze łodyżki są cenne – dają piekny aromat i smak.
Smacznego!!!
Drugi Zwycięzca to : Magda z Kuchennewariacje
PIZZA SEROWA – ulubiona pizza domowników, przyjaciół i znajomych :)
Ciasto:
– 2 szklanki mąki
– 2 łyżeczki soli
– 10 g drożdży – w szklance na drożdże wsypujemy 2 łyżeczki cukru i ucieramy na papkę, a potem dolewamy ciepłej wody do pełna (w zależności od wilgotności mąki można wlać jeszcze trochę wody – w sumie 250 ml)
– 2 łyżki oliwy
Do miski wsypujemy mąkę i posypujemy ją solą, potem wlewamy rozpuszczone drożdże i oliwę. Następnie mieszamy wszystko rękami, tak długo, aż ciasto będzie gładkie, czasami trzeba podsypać mąką lub dolać wody. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy go i przykrywamy ścierką do wyrośnięcia a dokładniej do podwojenia wielkości ( nie mniej, nie więcej, trwa to ok. godziny ).
Podczas gdy ciasto nam rośnie robimy SOS do pizzy – bierzemy koncentrat pomidorowy, dodajemy trochę wody, sól, pieprz, bazylia,oregano i łyżeczkę cukru i mieszamy – sos musi być gęsty, w przeciwnym razie pizza będzie wodnista.
Jak ciasto nam wyrośnie to gnieciemy go jeszcze chwilę palcami aby odgazować. Kulę ciasta wałkujemy i układamy na blachę. Blachę można nasmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Uformowaną pizzę smarujemy naszym wcześniej zrobionym sosem. Na sos układamy ulubione sery: MOZZARELLA, Camembert, oscypek, ser pleśniowy i parmezan.
Przygotowaną pizzę wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika na 220 stopni i pieczemy ok. 10-15 min.
Smacznego :)
I trzecia pizza która zawładnęła moim sercem to propozycja Smieszanki
Pizza „Mniej znaczy lepiej”
Na ciasto:1,5 szklanki mąki minus 4 kopiaste łyżki
4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej (dodaje chrupkości, zwłaszcza gdy brak pieca do pizzy/kamienia)
opuszka kciuka drożdży, szczypta soli
ok. 3/4 szklanki mąki z łyżką dobrej oliwy
W 3 łyżkach wody rozbełtać drożdże z łyżką mąki. Odstawić na 10 minut, wsypać resztę mąk, sól, dolać oliwę i tyle wody, żeby się ładnie gniotło. Odstawić do podrośnięcia.
Farsz:
Sos pomidorowy domowy (najlepiej wcześniej zrobiony- puszka pomidorów z czosnkiem, suszonymi pomidorami i oregano- podduszone do znacznego zagęczszenia)
150 g buncu (bundzu)
Oregano, tymianek- kto co lubi
Do podania
Kilka liści świeżej bazylii, drobno pokrojona dymka
Po wyrośnięciu ciasta, ciasto CIENKO rozwałkować zagniatając rant. Posmarować sosem, rozłożyć porwany bunc, posypać ziołami i wstawić do pieca (250stopni, tzw. góra-dół na około15-20 minut, zależy od piecyka bo wbrew pozorom 250 st C jest rzeczą względną :)
Wyjąć z pieca posypać zieleninką ew. skropić oliwą czosnkową i pałaszować brudząc paluchy.
Osoby które wygrały proszę o kontakt emailowy, w celu przesłania im kodów kuponów.
Dziękuję bardzo :)
Yeah :) super, cieszę się bardzo
Gratuluję !
Gratuluję !
A moja ukochana pizza to taka, która w cieście ma zioła, czosnek oraz bazylię. A składniki na wierzchu to oczywiście sos pomidorowy domowej roboty, starty żółty ser, cebula, pieczarki, papryka. Moi znajomi śmieją się, że głównym składnikiem mojej pizzy zawsze są pieczarki, bo je naprawdę uwielbiam. :)