Jak wykorzystać śmietanę 30% inaczej niż na bitą śmietanę ? Zrobić z niej sernik, ja wczoraj zrobiłam takowy i był znakomity.
Sernik ze śmietany
- 0,5 litra śmietany 30%
- 4 żółtka
- 20 dkg cukru
- 5 łyżek kopiatych mąki ziemniaczanej
- 1 jogurt ( mały ) naturalny
- 1 jogurt naturalny z mascarpone Piątnica ( 250 gram )
- 1 łyżka ekstrakt z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
do dekoracji
- 1/2 szkl. czarnych porzeczek
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + woda ( 6 łyżek )
Śmietanę ubić prawie na sztywno mikserem, dodać jogurty i wymieszać, dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijać, dodać żółtka utarte z cukrem, ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Przelać do formy ( ja piekłam w silikonowej ze szklanym spodem więc nie wykładałam formy papierem, ani nie natłuszczałam ) . Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temp. 160 C, piec przez 30 minut, potem zwiększyć temperaturę do 180 C i jeszcze piec przez 30 minut. Wyłączyć i zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Mój sernik opadł.
Czarne porzeczki opłukać i przełożyć do małego garnuszka, dodać 1 łyżkę wody i gotować prze 5-7 minut, tak żeby porzeczki zaczęły się rozpadać, zmiksować je blenderem. W garnuszku rozrobić mąkę ziemniaczaną z zimną wodą. Wlać delikatnym strumieniem do porzeczek i ciągle mieszać. Porzeczki zamienią się w frużelinę. Tą frużeliną dekorować sernik zaraz przed podaniem.
Taki oszukany sernik jest naprawdę pyszny – bardzo delikatny. Z owocami musiał smakować bajecznie :)
Sernik wygląda bardzo apetycznie, zastanawia mnie ten jogurt z mascarpone, nie spotkałam się z takim, będę pilnie wypatrywać na sklepowych półkach
:)
wypatruj, bo wg mnie warto ja mój kupiłam w Almie,ale widziałam go już też w innych sklepach