Sernik ze śmietany z frużeliną z czarnej porzeczki

Jak wykorzystać śmietanę 30% inaczej niż na bitą śmietanę ? Zrobić z niej sernik, ja wczoraj zrobiłam takowy i był znakomity.

sernik ze śmietany

Sernik ze śmietany

  1. 0,5 litra śmietany 30%
  2. 4 żółtka
  3. 20 dkg cukru
  4. 5 łyżek kopiatych mąki ziemniaczanej
  5. 1 jogurt ( mały ) naturalny
  6. 1 jogurt  naturalny  z mascarpone Piątnica ( 250 gram )
  7. 1 łyżka ekstrakt z wanilii
  8. 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

do dekoracji 

  • 1/2 szkl. czarnych porzeczek
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + woda ( 6 łyżek )

sernik

Śmietanę ubić prawie na sztywno mikserem, dodać jogurty i wymieszać, dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijać, dodać żółtka utarte z cukrem, ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Przelać do formy ( ja piekłam w silikonowej ze szklanym spodem więc nie wykładałam formy papierem, ani nie natłuszczałam ) . Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temp. 160 C, piec przez 30 minut, potem zwiększyć temperaturę do 180 C i jeszcze piec przez 30 minut. Wyłączyć i zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Mój sernik opadł.

 

Czarne porzeczki opłukać i przełożyć do małego garnuszka, dodać 1 łyżkę wody i gotować prze 5-7 minut, tak żeby porzeczki zaczęły się rozpadać, zmiksować je blenderem. W garnuszku rozrobić mąkę ziemniaczaną z zimną wodą. Wlać delikatnym strumieniem do porzeczek i ciągle mieszać. Porzeczki zamienią się w frużelinę. Tą frużeliną dekorować sernik zaraz przed podaniem.

 

 

 

4 myśli na temat “Sernik ze śmietany z frużeliną z czarnej porzeczki

  1. Taki oszukany sernik jest naprawdę pyszny – bardzo delikatny. Z owocami musiał smakować bajecznie :)

  2. Sernik wygląda bardzo apetycznie, zastanawia mnie ten jogurt z mascarpone, nie spotkałam się z takim, będę pilnie wypatrywać na sklepowych półkach

  3. wypatruj, bo wg mnie warto ja mój kupiłam w Almie,ale widziałam go już też w innych sklepach

Dodaj komentarz