WWF i warsztaty kulinarne, czyli wspomnień czar.
W dniu 18.01 w Krakowie w gościnnych progach studia kulinarnego Twój Kucharz, odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez WWF Polska.
Przybyłyśmy z Agnieszką kilka minut przed rozpoczęciem warsztatów, gdy za oknem zaczynał padać śnieg. Usiadłyśmy przy stole witając się prawie z samymi znanymi nam osobami (blogerzy kulinarni ) i na początek był wykład o projekcie WWF Polska czyli o ,,Kampanii na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów”. Nie zdajemy sobie sprawy kupując ryby w sklepie, że kupujemy gatunek który jest zagrożony… szczerze zdziwiłam się czytając o niektórych rybach, że ich gatunek jest zagrożony.
W poniższej tabelce możecie zobaczyć jakie ryby możemy kupować i jeść spokojnie a jakich powinniśmy unikać.
( Kliknij na tabelkę – przeniesie Cię ten ruch na stronę WWF z dużą czytelną tabelką)
Po wykładzie podeszliśmy do stanowisk pracy i zaczęło się prawdziwe gotowanie z rybami w roli głównej. Tu możecie pobrać fajną książkę z przepisami o rybach.
Mi wraz z jednym z chłopaków przypadło nam zrobienie Makreli z pieczonymi korzeniami i pastę harissa. Kolega zajął się rybami, a ja pastą harissa i pieczonymi warzywami.
Harissa przepis na 300 ml
- 25 gram ostrych suszonych papryczek
- 2 upieczone czerwone papryki
- 1/2 puszki pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- olej rzepakowy
- do smaku : kumin, pieprz, kolendra, gorczyca
Papryczki zalewamy odrobiną wrzątku i po chwili miksujemy z pozostałymi przyprawami, olej dodajemy na końcu. Próbujemy i ew. dodajemy więcej przypraw.
Warzywa zimowe z piekarnika
- marchewka
- fenkuł
- czerwona cebula
- czarna pieczona rzepa
- 2 łyżki miodu rzepakowego
Marchewkę obrałam i pokroiłam w większe kawałki ( została lekko podgotowana ), fenkuła pokroiłam w większe kawałki, do tego dodałam rzepę i miód, wszystko wymieszałam w formie i wstawiłam do pieczenia – 200 C – 25 minut.
Do tego pieczona w papilocie wyfiletowana makrela oraz sos z jogurtu naturalnego i cytryny.
Warsztaty były bardzo inspirujące jeśli chodzi i o wykorzystanie ryb w zimowej kuchni .
Świetna relacja no i przepisy :)