WWF i warsztaty kulinarne Kraków

WWF i warsztaty kulinarne, czyli wspomnień czar.

wwf krakow

 

 

W dniu 18.01 w Krakowie w gościnnych progach studia kulinarnego Twój Kucharz, odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez WWF Polska. 

Przybyłyśmy z Agnieszką kilka minut przed rozpoczęciem warsztatów, gdy za oknem zaczynał padać śnieg. Usiadłyśmy przy stole witając się prawie z samymi znanymi nam osobami (blogerzy kulinarni )  i na początek był wykład o projekcie WWF Polska czyli o  ,,Kampanii na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów”. Nie zdajemy sobie sprawy kupując ryby w sklepie, że kupujemy gatunek który jest zagrożony… szczerze zdziwiłam się czytając o niektórych rybach, że ich gatunek jest zagrożony.

W poniższej tabelce możecie zobaczyć jakie ryby możemy kupować i jeść spokojnie a jakich powinniśmy unikać.

( Kliknij na tabelkę – przeniesie Cię ten ruch na stronę WWF z dużą czytelną tabelką) 

ryby wwf

Po wykładzie podeszliśmy do stanowisk pracy i zaczęło się prawdziwe gotowanie z rybami w roli głównej. Tu możecie pobrać fajną książkę z przepisami o rybach.

Mi wraz z jednym z chłopaków przypadło nam zrobienie Makreli z pieczonymi korzeniami i pastę harissa. Kolega zajął się rybami, a ja pastą harissa i pieczonymi warzywami. 

Harissa  przepis na 300 ml 

  • 25 gram ostrych suszonych papryczek
  • 2 upieczone czerwone papryki
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 2 ząbki czosnku 
  • sok z 1 cytryny
  • olej rzepakowy
  • do smaku : kumin, pieprz, kolendra, gorczyca

 

Papryczki zalewamy odrobiną wrzątku i po chwili miksujemy z pozostałymi przyprawami, olej dodajemy na końcu. Próbujemy i ew. dodajemy więcej przypraw. 

Warzywa zimowe z piekarnika

  • marchewka 
  • fenkuł
  • czerwona cebula 
  • czarna pieczona rzepa 
  • 2 łyżki  miodu rzepakowego

Marchewkę obrałam i pokroiłam w większe kawałki ( została lekko podgotowana ), fenkuła pokroiłam w większe kawałki, do tego dodałam rzepę i miód, wszystko wymieszałam w formie i wstawiłam do pieczenia – 200 C – 25 minut. 

Do tego pieczona w papilocie wyfiletowana makrela oraz sos z jogurtu naturalnego i cytryny.

warsztaty kulinarne wwf

Warsztaty były bardzo inspirujące jeśli chodzi i o wykorzystanie ryb w zimowej kuchni .