Schab z pończochy, przepis na domową wędlinę

Schab z pończochy, oj, to przepis który na stałe wejdzie do naszego domowego menu :)

O schabie usłyszałam o znajomej, a ostatnio przypomniała mi tu w komentarzach. Wszystko zrobiłam wg jej wskazówek i .. zakochaliśmy się rodzinnie :)

 

schab z pończochy

 

Schab z pończochy

  • 1 kg schabu wieprzowego ( może to być karkówka, polędwiczka )
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki soli
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 główka czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej wędzonej
  • 1 pończocha

 

Mięso umyć i osuszyć, dokładnie obtoczyć w cukrze. Włożyć do lodówki na 24 h – włożyć w misce, z mięsa wypłynie dużo cieczy. Po 24 h umyć schab z cukru i obtoczyć go w soli i znowu do lodówki na 24 h,  po tym czasie go opłukać z soli, wytrzeć i obtoczyć w posiekanym czosnku wymieszanym z majerankiem i papryką. Włożyć na 24 h, po tym czasie przełożyć całość do pończochy i powiesić w przewiewnym ciepłym miejscu ( u mnie suszarka do naczyń, koło kuchenki )  i tak zostawiamy go na 4 doby. Po tym czasie wyciągamy z pończochy i kroimy w cienkie plasterki.

 

schab z pończochy

Naprawdę pyszna, domowa wędlina serdecznie polecam !