Schabowy, kotlet schabowy trochę inaczej zrobiony

Schabowy, kotlet schabowy trochę inaczej zrobiony, zapraszam po przepis !

 

kotlet-schabowy-przepis

 

Schabowy, kotlet schabowy to było życzenie moich dzieci na pierwszy obiad po powrocie z dwutygodniowego obozu harcerskiego. Ma być kotlet, to będzie, ale tym raczej trochę inaczej robiony.

Każdy z nas chyba zna przepis na kotlet schabowy, rozbić schab, opanierować, smażyć i jeść. Tym razem zrobiliśmy trochę inaczej :)

A czemu inaczej ? przypomniał nam się z J. przepis na schabowego wg Magdy Gessler, schabowego moczonego w mleku i jakie są nasze wnioski ? Przeczytaj przepis do końca :)

 

Schabowy kotlet

( dla 7 osób)

  • 2 kg schabu 
  • 2 cebule 
  • 1,5 litr mleka 
  • sól, pieprz 
  • mąka pszenna
  • 5 jajek
  • tarta bułka
  • 2 kostki smalcu 

 

Schab kroimy w plastry, rozbijamy doprawiamy solą i pieprzem odkładamy na deskę. Cebulę obieramy i kroimy w plastry.

przepis-na-kotlet-schabowy

Bierzemy miskę i układamy w niej kotlety na zmianę z cebulą a na sam koniec całość zalewamy mlekiem. Odstawiamy miskę z kotletami do lodówki na co najmniej 2 godziny.

W międzyczasie przygotowujemy trzy miski ( głębokie talerze ). Pierwszy z roztrzepanymi jajkami, drugi talerz z mąką pszenną, trzeci z bułką tartą.

Wyjmujemy kotlety pojedynczo z marynaty, osuszamy papierem ręcznikowym i panierujemy po kolei w mące, jajku a potem w tartej bułce. Panierujemy kotlet zaraz przed smażeniem.

Smażymy na rozgrzanym smalcu na złoty kolor. 

Czemu na smalcu, bo on nada naszym kotletom tego smaku, który pamiętamy z dawnych lat ale i chrupkości panierce. 

U mnie kotlety zostały podane z ziemniakami gotowanymi i mizerią. 

I szczerze, chyba tak będziemy od teraz robić kotlety wyszły bardziej soczyste i pulchniejsze :) Spróbujesz ? 

 

Inne przepisy na schab na moim blogu :

Schab zapiekany ze szpinakiem

Schab z pończochy

Schab z powidłami śliwkowymi