Uwielbiam szparagi !
Przepis na pieczone szparagi z boczkiem .. mhhmmm.. danie, które u nas w domu cieszy się nie słabnącą popularnością.
Przepis na pieczone szparagi z boczkiem jest prościutki i przygotowanie to maksymalnie 10 minut, pieczenie koło 25 minut i już gotowe, do tego kieliszek białego wina i czy trzeba czegoś więcej ? Nie, nie trzeba .. uwierzcie :)
Szparagi pieczone z boczkiem
- 1 pęczek zielonych szparagów
- boczek wędzony surowy w plasterkach LIDL lub Biedronka
- sól, pieprz
- oliwa
Szparagi opłukujemy zimną wodą, odłamujemy zdrętwiałe końcówki, osuszamy papierem ręcznikowym. Jak je przygotować ?
(Czemu boczek z tych sklepów- dlatego, że tam znalazłam boczek który jest krojony w bardzo cienkie plastry, które znakomicie otulają szparagi, a i wypiekają się smakowicie – na lekko chrupiąco ).
Każdego szparaga owijamy delikatnie plasterkiem boczku i układamy w formie na papierze do pieczenia. Gdy już wszystkie szparagi ułożymy skrapiamy całość oliwą, soli i pieprzymy i gotowe.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 C wstawiamy szparagi i pieczemy ok. 25 minut aż główki szparagów lekko zbrązowieją, boczek się zarumieni.
Nakładamy szparagi, nalewamy schłodzone białe wino i zaczynamy kolację.
Smacznego !
Na blogu znajdziecie też inne przepisy na szparagi, można je zrobić na obiad na przykład w formie szaszłyków, na śniadanie jako omlet czy duszone,
Nie trzeba :) Cudowne jako przystawka i nie tylko.
:)
Uwielbiam szparagi, te zielone najbardziej, takie zapiekane są pyszne, boczek z lidla również, też go kupuję :)
oj, zielone najlepsze!
Ulcik! Nominacja ode mnie, myślę, że nie tylko ja chciałabym ci zadać takie pytania :)
http://abitepl.blogspot.com/2013/05/zadaj-mi-pytanie-to-ci-na-nie-odpowiem.html
o dziękuję :)
uwielbiam szparagi i boczek, tu tylko od kani. oba skladniki pasuja znakomicie :))
Oj, tak! Pyszne! Przetestowałam na sobie :) i rodzinie już też… POLECAM
Genialny przepis na rodzinny obiad czy na wieczór z przyjaciółmi. Szparagi zrobiły furorę. Obawiałam się tylko ją podać Mamie, bo po boczku kiedyś pojawiał się u niej ból wątroby, a przy tej potrawie nie mogła się powstrzymać od jedzenia. Wzięła na wspomaganie wątroby Essentix i zajadała się dalej, bez bólu czy niestrawności. Więc zdecydowanie super. Pozdrawiam
Najlepsza przekąska ze szparagami na świecie