Szparagi oraz spaghetti w sosie z mascarpone

Szparagi, kocham – zielone w każdej postaci.

szparagi-w-kremowym-sosie

A postaci może być kilka – były już pieczone, w cieście, grillowane – a dzisiaj podałam je w sosie ! W sosie z mascarpone w towarzystwie suszonych pomidorów.

 

( Jak wybrać dobre szparagi, jak się za nie zabrać – możesz przeczytać tutaj )

 

Danie szybkie do przygotowanie, smaczne i znikające w sekundę.

 

Co ja Ci będę więcej opowiadać, musisz je zrobić i kropka.

Szparagi – spaghetti w kremowym sosie

( dla 5 dorosłych osób )

  • paczka makaronu spaghetti ( u nas kolorowy ) – ugotowany al dente
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 gr zielonych szparagów
  • 200 gr mascarpone
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
  • 10 suszonych pomidorów
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

 

Odkrój końcówki szparagów ( je możesz dodać do wywaru do zupy) , resztę szparagów potnij na równe kawałeczki nie duże. Odłóż na bok, uwaga ! główki szparagów odłóż z boku, je dodamy osobno.

 

Obierz cebulę i czosnek – pokrój w kosteczkę.

Rozgrzej patelnię dodaj olej spod pomidorów ( jak nie masz może być zwykły rzepakowy ).

Po chwili przełóż na patelnię czosnek i cebulę, podsmaż tak żeby puściły smak.

Dodaj po chwili pomidory i szparagi ( bez główek ) wymieszaj, dodaj chochelkę wody spod makaronu i podduś całość, dodaj mascarpone łyżką, po kolei każdą dokładnie wymieszaj żeby się rozpuściło.

 

Dodaj wino, wymieszaj ( uwaga alkohol wyparuje i zostanie sam smaczek – który uwierz jest fajny )

Pozwól się całości zagotować, gdy to się stanie dodaj główki szparagów, wymieszaj.

Spróbuj, dopraw solą i pieprzem.

Dodaj makaron, zamieszaj, przełóż na talerze.

Podawaj posypane świeżo zmielonym pieprzem.

 

Chcesz być na bieżąco z tym co się u mnie dzieje ? zapraszam na Instagrama

 

 

2 myśli na temat “Szparagi oraz spaghetti w sosie z mascarpone

  1. Musze kiedyś w końcu mascarpone wykorzystać fo sosu z makaronem. Nigdy tego nie robiłam bo zawsze mi się wydawało że on pasuje tylko do deserów.

Dodaj komentarz