Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

 

risotto_ze_szparagami_przepis

Risotto ze szparagami.

Ach, kocham szparagi ! Najbardziej te zawijane w boczek oczywiście, ale żeby było inaczej, zrobiłam risotto. Szczerze, po jego zrobieniu i spróbowaniu uciekłam z kuchni bo balam się, ze nie dam rady i całe zjem. Tak, naprawdę, wyszło boskie !

Jeśli zaczynasz przygodę ze szparagami to polecam Ci mój wpis Szparagi co i jak

( u mnie duza porcja dla 4 osób )

Risotto ze szparagami

  • 500 gram szparagów zielonych
  • 1 duża cebula
  • 1,5 szklanki ryżu
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 0,5 szklanki wina białego ( u mnie 0%)
  • 2 duże łyżki drobnych kawałków parmezanu
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • Świeżo mielony pieprz
  • 200 ml wywaru drobiowego ( może być z kostki byle z dobrym eko składem )
  • Woda ( koło 700 ml pewnie )

 

Na początek szparagi nasza gwiazda, odłamujemy zdrewniałe końcówki, odcinamy główki i odkładamy na bok. Resztę szparaga kroimy na mniejsze kawałki. Ja pokroiłam je na większe kawałki, ale jeśli chcesz możesz pokroić na malutkie, też będzie pysznie !

Zaczynamy od obrania cebuli i pokrojenia w kostkę, jak nie masz mrożonego czosnku. To obierz czosnek i drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, gdy się połączy dajemy cebulę i czosnek, delikatnie podsmażany, dodajemy ryż i mieszamy, aby wszystko się połączyło. Podlewamy wodą, po trochę, tak żeby ryż był zamoczony i mieszamy cały czas, dodajemy tez wino i rosół i ser. Cały czas mieszamy. U mnie gdzieś po 15 minutach ryż zaczął mięknąć i wtedy dodałam połamane szparagi w kawałkach. Cały czas mieszamy i podlewamy woda, winem, rosołem- zużywamy tyle ile ryż przyjmie.

jak_zrobic_risotto_ze_szparagami

 

Gdy ryż już był prawie gotowy, dodałam główki szparagów. Doprawiłam pieprzem i odpłynęłam po pierwszej łyżce.

Róbcie i jedzcie smacznego !