Risotto ze szparagami
Risotto ze szparagami.
Ach, kocham szparagi ! Najbardziej te zawijane w boczek oczywiście, ale żeby było inaczej, zrobiłam risotto. Szczerze, po jego zrobieniu i spróbowaniu uciekłam z kuchni bo balam się, ze nie dam rady i całe zjem. Tak, naprawdę, wyszło boskie !
Jeśli zaczynasz przygodę ze szparagami to polecam Ci mój wpis Szparagi co i jak
( u mnie duza porcja dla 4 osób )
Risotto ze szparagami
- 500 gram szparagów zielonych
- 1 duża cebula
- 1,5 szklanki ryżu
- 2 łyżeczki posiekanego czosnku
- 0,5 szklanki wina białego ( u mnie 0%)
- 2 duże łyżki drobnych kawałków parmezanu
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- Świeżo mielony pieprz
- 200 ml wywaru drobiowego ( może być z kostki byle z dobrym eko składem )
- Woda ( koło 700 ml pewnie )
Na początek szparagi nasza gwiazda, odłamujemy zdrewniałe końcówki, odcinamy główki i odkładamy na bok. Resztę szparaga kroimy na mniejsze kawałki. Ja pokroiłam je na większe kawałki, ale jeśli chcesz możesz pokroić na malutkie, też będzie pysznie !
Zaczynamy od obrania cebuli i pokrojenia w kostkę, jak nie masz mrożonego czosnku. To obierz czosnek i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, gdy się połączy dajemy cebulę i czosnek, delikatnie podsmażany, dodajemy ryż i mieszamy, aby wszystko się połączyło. Podlewamy wodą, po trochę, tak żeby ryż był zamoczony i mieszamy cały czas, dodajemy tez wino i rosół i ser. Cały czas mieszamy. U mnie gdzieś po 15 minutach ryż zaczął mięknąć i wtedy dodałam połamane szparagi w kawałkach. Cały czas mieszamy i podlewamy woda, winem, rosołem- zużywamy tyle ile ryż przyjmie.
Gdy ryż już był prawie gotowy, dodałam główki szparagów. Doprawiłam pieprzem i odpłynęłam po pierwszej łyżce.
Róbcie i jedzcie smacznego !