W sumie szczerzę mogę tak powiedzieć, że pieczarki to moje odkrycie kulinarne tego roku. Do tej pory jakoś pieczarki nie wzbudzały mojego entuzjazmu. A teraz .. mniam. Robię pieczarki w przeróżny sposób a jeden z nich poniżej. Kolejne też Wam pokażę :)
Takie np. były wczoraj na kolację podane w towarzystwie.
Pieczarki z patelni w towarzystwie boczku
- pieczarki ok. 10 szt
- boczek wędzony 2 grubsze plastry
- cebula 1 duża
- czosnek 2 ząbki
- oliwa z pestek winogron
- pieprz, sól
Pieczarki obrać pokroić na ćwiartki, obrać cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelnię wlać oliwę podgrzać i dodać cebulą z czosnkiem i lekko podsmażyć, dodać pokrojony w kostkę boczek i po chwili pieczarki. Wszystko razem dusić ok. 10 minut, doprawić solą i pieprzem. Próbując czy dobre nie wyjeść wszystkiego z patelni ;) U mnie podane z bułką przypiekaną w piekarniku z masłem czosnkowym.
Pyszne !