Kofty z ziemniakami – airfryer

Kofty z ziemniakami – airfryer

 

Kofty z ziemniakami – airfryer 

 

W tytule pojawia się słowo airfryer – nie wiem czy wszystkim jest znane, więc zacznę od wyjaśnienia co to takiego. Po polsku airfryer zostało przetłumaczone na frytkownica beztłuszczowa. Ja chyba nie do końca się zgodzę ze słowem frytkownica – bo to urządzenie nie tylko do frytek służy ;)

Ja mam model Instant Voretex VersaZone Air Fry i wg mnie można go nazwać piekarnikiem, ale nie tylko.

Co ja w nim przygotowuję:

naprawdę możliwości jest wiele, więc jak widzisz to nie tylko frytkownica : )

A dlaczego tak ? dlaczego nie w piekarniku ? – takie myśli pewnie ci się pojawiły w głowie.

Dlaczego ? bo tu jest szybciej, urządzenie ze względu na bliskość grzałek do potrawy – nagrzewają szybciej całą przestrzeń. A mój piekarnik nagrzewa się naprawdę długo ( co zobaczyłam w momencie gdy zaczęłam używać airfry ) .

Czy polecam – tak zdecydowanie, używam zdecydowanie częściej niż piekarnika, łatwo się go myje (hurra, koniec z myciem całego piekarnika, teraz mogę wstawić szufladę do zmywarki i samo się umyje, ale w większości przypadków wystarczy umycie w zlewie.

 

Air fry’ery znam od ponad 10 lat, testy pierwszego urządzenia na polskim rynku, znajdziesz też na blogu – ale tam problemem była szuflada, z której szybko zeszła ta powłoka, którą była wyłożona, tu tego problemu nie ma !

To co wytłumaczone co i jak i przechodzimy do koft i ziemniaków.

Kofty z ziemniakami – airfryer

  • 70 dkg mięsa mielonego ( u mnie wieprzowina )
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 papryka czerwona drobno pokrojona
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • woda zimna ( ok. 1/2 szklanki )
  • olej rzepakowy w spryskiwaczu

oraz

  • ziemniaki ugotowane
  • masło, sól

Mięso przekładamy do dużej miski i mieszamy z pozostałymi składnikami i porządnie przez kilka minut wyrabiamy. Formujemy podłużne kofty.

Urządzenie nagrzewamy do 190 C, po nagrzaniu wykładamy je papierem do pieczenia ( ja kupiłam taki z dziurkami przez co cyrkulacja powietrza jest ok ) i układamy kofty a obok nich rozgniecione lekko ziemniaki z masłem na górze i posolone. Całość porządnie spryskujemy olejem.

 

 

Dlaczego ? dlatego żeby całość się przyrumieniła – inaczej się upiecze ale będzie średnio wyglądać szczerze mówiąc. Ustalamy czas na 45 minut i idziemy robić co nam w duszy gra ;) W połowie czasu urządzenie przypomni Ci pikając, żeby kofty odwrócić na drugą stronę – zrób to wtedy z obydwu stron będą pięknie przyrumienione.

Po 45 minutach – jedzenie jest gotowe : ) czas jeść !

 

Jeśli jesteś zainteresowany tym urządzeniem to więcej o jego parametrach dowiesz się tu : Mocsokow.pl

Jeśli chciałb_ś mieć takie urządzenie zakupić je możesz na stronie Mocsokow.pl ze zniżką 10 procentową, na hasło kuchnianawzgorzu .

Rabat nalicza się już od ceny promocyjnej, aktualnej na stronie, aby kod był aktywny musisz założyć konto na stronie i jak klikniesz moje konto pojawi się poniższy widok i w części rabaty wpisz kod : kuchnianawzgorzu i gotowe :)

 

Masz jakieś pytanie, pisz śmiało na adres : kuchnianawzgorzu ( @ ) gmail.com .

 

Wpis powstał w ramach współpracy ze sklep MocSokow.pl – dystrybutora marki Instant Pot w Polsce.