Pyszna babka na Wielkanoc

Pyszna babka na Wielkanoc z dodatkiem oleju, przygotowuje się ją raz dwa, ale i tak samo znika.

Przepis znalazłam w książce Kuchnia Oszczędnej Gospodyni, dodałam od siebie lukier.

babka wielkanocna

Babka na Wielkanoc

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 4 łyżki oleju

Lukier 

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • i tyle cukru ile uda się wmieszać w sok z cytryny

 

Jajka ubić w misie z cukrem, dodać wymieszanym z mąką proszek do pieczenia oraz esencję waniliową i olej. Wszystko porządnie wymieszać. Przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką / lub silikonowej. Piec w 170 C przez ok. 40 min. Zostawić do ostygnięcia. Zrobić lukier z cukru i soku z cytryny. Wyjąć babkę, polać lukrem i gotowe. Smacznego !!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...