Karkówka z warzywami w pięciu smakach

Lubisz orientalne dania ? Jeśli tak, to wpis właśnie dla Ciebie

Karkówka z warzywami w pięciu smakach, to obiad który zagościł u nas ostatnio i dzieci zażądały, żeby przepis pojawił się na blogu. Stwierdzili, że jak by co zawsze mogą sami sobie przygotować jak to takie proste :) 

karkówka z warzywami

Danie to przygotowuje się bardzo szybko, wręcz kilka minut jeśli nie policzymy czasu na przygotowanie warzyw  i mięsa bo to kilka minut więcej ;) ale czego się nie robi dla dobrego obiadu. 

 

Karkówka z warzywami w pięciu smakach

( porcja dla 4 osób )

  • 0,5 kg karkówki wieprzowej 
  • 1 papryka czerwona 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżki przyprawy pięciu smaków 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 marchewka
  • 1 biała część pora 
  • 2 cm imbiru
  • 2 zielone cebulki 
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżeczki jasnego sezamu 
  • makaron soba

karkówka smażona po chińsku

Karkówkę pokroić w paseczki, przełożyć do miseczki i zalać sosem sojowym i dodać przyprawę pięciu smaków, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny. 

Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek pokroić w paseczki, imbir drobno posiekać, paprykę pokroić w kosteczkę. Marchewkę obrać i pokroić w słupki, pora pokroić w podłużne paseczki. Zieloną cebulkę pokroić i odstawić.  

Rozgrzać na patelni 3 łyżki oleju i przesmażyć cebulę i czosnek wraz z imbirem, po przesmażeniu zdjąć z patelni i odłożyć do miseczki. Na patelni rozgrzać resztę oleju i przesmażyć na nim mięso, po chwili dodać warzywa i wodę oraz przesmażyć razem, po chwili dodać cebulę z dodatkami i jeszcze razem przesmażyć. 

Makaron soba ugotować w gorącej wodzie przez 3 minuty. 

Podawać z ryżem lub tak jak u nas z makaronem soba, posypać sezamem.

Pyszne, smacznego ! 

 

 

Inne przepisy  Kuchnie świata

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jeden komentarz do “Karkówka z warzywami w pięciu smakach

  1. Za karkówką nie przepadam, ale lubie wszystko w wesji „pięć smaków”, dlatego z przyjemnością wykorzystam twój przepis, ale przygotowują klasycznego kurczaka :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *