Udziec z indyka pachnący ziołami

Udziec z indyka pachnący przyprawami, zagościł u nas na stole w tym tygodniu. Tygodniu gdy walczymy z chorobą i staramy się kurować i jeść dobrze i rozgrzewająco.

Udziec z indyka pachnący ziołami

  • 1 duży udziec z indyka
  • 1 główka czosnku ( ok. 10 ząbków)
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 szklanki oliwy
  • 1 szklanka wody

 Kasza z warzywami 

  • 2 torebki kaszy jęczmiennej
  • 1 opakowanie groszku mrożonego z mini marchewką
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku

 

Udziec z indyka pieczony

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, przekładam do miseczki i mieszamy z rozmarynem, majerankiem, miodem i oliwą. Całość porządnie mieszamy. Udziec z indyka myjemy wodą, osuszamy papierem ręcznikowym. Ja udziec nakłułam całe takim urządzeniem do nakłuwania, ale sądzę że można to zrobić ostrym widelcem. Posmarować całość mięsa ( bez skórki ) przygotowaną mieszanką i odstawić na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C i wstawiamy udziec w formie do pieczenia, podlewamy wodą. Pieczemy ok.20 minut w tej temperaturze a potem zmniejszamy ją do 140 C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. A potem podajemy.

Kaszę gotujemy a po wyjęciu z wody mieszamy ją w misce z masłem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Kaszę przekładamy do naczynia żaroodpornego ( do tego gdzie piekliśmy udziec ) i dodajemy na wierzch ugotowaną na parze marchewkę z groszkiem.

Obiad pyszny i pachnący, serdecznie polecam !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 komentarze do “Udziec z indyka pachnący ziołami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *